Кошарац: "Тројка" покушала политичку провокацију

Срна
Кошарац: "Тројка" покушала политичку провокацију

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац назвао је политичком провокацијом покушај "тројке" да данас у Бањлауци обиљежи такозвани дан државности БиХ, те истакао да је непријатно видјети покушаје појединаца да придају значај једном вјештачком и непостојећем празнику.

- Ово што је "тројка" данас урадила у Бањалуци, покушавајући да обиљежи такозвани дан државности БиХ искључиво је политичка провокација и прејефтин начин за подизање популарности код свог бирачког тијела. Док покушавају да изазову хаос у Српској, истовремено предсједника Милорада Додика моле за све", истакао је Кошарац.

Све то заједно, каже, изгледа веома отужно и недорасло, неозбиљно чак и за БиХ.

- На срећу предстоји нам сезона празника, па ће се сви ови који се данас баве наметањима, ревизијом историје и фалсификатима, већ 9. јануара моћи увјерити како се на свечан и достојанствен начин обиљежава празник који је аутентичан и укоријењен у националну свијест и идентитет - рекао је Кошарац.

За разлику од њих, додао је, Срби неће морати да се крију и шуњају него ће Дан Републике Српске дочекати поносно и свечано са својим сународницима и пријатељима.

 

Он је истакао да је веома непријатно видјети покушаје појединаца да придају значај једном вјештачком и непостојећем празнику какав је такозвани дан државности БиХ, те подсјетио како се амерички амбасадор кришом фотографише у Мркоњићу, а премијер ФБиХ и министар иностраних послова провлаче се као илегалци по Бањалуци.

- Све заједно је веома неозбиљно и тужно, али то је цијена коју плаћају за покушаје наметања наратива који никада неће бити прихваћен од стране Републике Српске и српског народа - написао је Кошарац на "Инстаграму".

Какав црни дан државности БиХ, упитао је он и додао како о заједништву и ЗАВНОБиХ-у причају они који његују политику Алије Изетбеговића и идеје о исламској БиХ, БиХ без Срба, што је врхунац лицемјерства.

Кошарац је додао да о ЗАВНОБиХ-у причају они који су у Сарајеву промијенили назив улице, која је деценијама носила име Војислава Кецмановића Ђеде, првог предсједника ЗАВНОБиХ-а.

Он је навео да ће ускоро и поједине стране амбасаде и бошњачки политичари моћи видјети како заиста треба да се обиљежавају празници који су аутентични у националној свијести.

Српски борци који су се данас окупили у Бањалуци како би изразили противљење противљење обиљежању такозваног дана државности БиХ у организацији СДП-а, разишли су се након што су просторија ове странке напустили руководство СДП-а и предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић.

Борци су данас прво дошли до хотела "Мериот" гдје је било најављена свечаност поводом обиљежавања дана ЗАВНОБиХ-а, али будући да тамо нису били, отишли су до просторија градске организације СДП-а.

У те просторије стигли су представници руководства странке из Сарајева и Конаковић, а испред су српски борци исказали противљење њиховом доласку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана