Кошарац тражи од Сатлера да хитно закаже састанак о Трговској гори

Срна
Кошарац тражи од Сатлера да хитно закаже састанак о Трговској гори

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је данас ургенцију шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру од којег је затражио проактиван ангажман и подршку у рјешавању проблематике изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.

Кошарац је изјавио да је досадашњи индолентан однос спрам изградње спорног одлагалишта најбољи показатељ лицемјерја Делегације ЕУ и Сатлера.

"Пуна су им уста тобоже бриге за грађане, а ни прстом нису мрднули да заштите живот и здравље 250.000 људи који живе у општинама у сливу Уне. Крајње је вријеме да Сатлер изађе из матрице сарајевских хаустора и пружи конкретну подршку људима из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ који се боре против намјере Хрватске да у нашем дворишту гради спорно одлагалиште", поручио је Кошарац у писаној изјави.

С обзиром на чињеницу да је Хрватска чланица ЕУ, он је подсјетио да је у више наврата у разговорима са Сатлером указивао на проблематику изградње спорног одлагалишта, те од њега тражио конкретну подршку за рјешавање овог питања у интересу грађана Републике Српске и ФБиХ.

"Без обзира на наша упозорења, Делегација ЕУ није урадила ништа и остали смо сами у овој борби. С правом можемо закључити да је европска Делегација оставила на цједилу грађане Српске и ФБиХ, те локалне заједнице и надлежне институције на свим нивоима власти", рекао је Кошарац.

Он је додао да изостанак реакције у случају Трговске горе представља само један у низу примјера лицемјерног односа Делегације ЕУ и Сатлера.

"Потпуну недосљедност и двоструке аршине показали су и када су рекли да ће ОХР бити затворен и да ће стране судије отићи из Уставног суда оног момента када БиХ добије статус кандидата. Шта се десило с тим данас када БиХ има кандидатски статус?! Ништа, ОХР није затворен, нити су странци отишли из институција", указао је Кошарац.

Он је такође проблематизовао однос ЕУ према пласману производа из Републике Српске и ФБиХ на европско тржиште.

"Константно подижу љествицу и траже додатне услове за домаће произвођаче, штитећи на тај начин интересе компанија из ЕУ", додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, лицемјерство европских представника у БиХ превршило је мјеру игнорантским односом спрам изградње одлагалишта на Трговској гори.

"Затражио сам од Сатлера да у што краћем року закаже састанак са надлежним тијелима ЕУ у Бриселу како бисмо разговарали о пропустима које Хрватска врши у случају Трговксе горе. Уколико Сатлер то не уради, ми ћемо обавијестити ауторитете у институцијама ЕУ да немамо разумијевање, нити подршку европске делегације у БиХ", нагласио је Кошарац.

Како је истакао, недопустиво је да представник ЕУ у једној земљи остаје нијем на директну пријетњу по живот и здравље локалног становништва.

"Зато нека Сатлера не изненађује што наши грађани немају повјерење у ЕУ. Не би ме чудило ни да га људи из потенцијално угрожених општина у Републици Српској и ФБиХ прогласе персоном нон грата", закључио је Кошарац.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана