Кошарац тражи милион КМ из буџетске резерве за санацију афричке куге свиња

Срна
Кошарац тражи милион КМ из буџетске резерве за санацију афричке куге свиња

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац предложио је Савјету министара да из текуће резерве буџета институција БиХ интервентно издвоји милион КМ за санирање посљедица ширења афричке свињске куге у Републици Српској и Брчко дистрикту.

У приједлогу одлуке, која је данас упућена Савјету министара на усвајање, наведено је да ће се средства путем Канцеларије за ветеринарство БиХ дозначити ресорном министарству у Републици Српској и надлежном одјељењу Брчко дистрикта.

Од укупног износа од милион КМ, предложено је да Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске буде додијељено 850.000 КМ, а Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду Брчко дистрикта 150.000 КМ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа

"Формални предлагач одлуке је Министарство спољне трговине и еконоских односа, али сам претходно обавио консултације са министром безбједности Ненадом Нешићем. Данас сам у договору са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Савом Минићем утврдио детаље и сачинили смо Приједлог одлуке којом се утврђује додјељивање и распоред средстава текуће буџетске резерве буџета институција БиХ за 2023. за санирање посљедица ширења афричке свињске куге у Републици Српској и Брчко дистрикту у износу од милион КМ", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да ће инсистирати на томе да се предложена одлука нађе на дневном реду прве наредне сједнице Савјета министара, која је заказана за четвртак, 13. јула, узимајући у обзир стање на терену и чињеницу да је Влада Републике Српске већ прогласила ванредно стање на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара.

"Очекујем подршку колега из Савјета министара како бисмо одмах могли донијети одлуку и без одлагања расподијелити предвиђена средства надлежним тијелима Републике Српске и Брчко дистрикта. Ријеч је о хитним и интервентним мјерама, које се морају предузети одмах и без одлагања", поручио је Кошарац.

Према актуелним подацима ресорног министарства из Републике Српске, до сада је пријављено 75 заражених имања на територији града Бијељина, два имања на територији општине Доњи Жабар и једно имање на територији општине Шамац. Укупан број свиња са свих заражених имања на којима је спроводено нешкодљиво уклањање је око 2.500.

Кошарац је истакао да су надлежне институције Републике Српске и Брчко дистрикта утврдиле мјере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од афричке куге свиња у циљу сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

"За ту намјену издвојена су средства из буџета Републике Српске и Брчко дистрикта, али новац мора бити обезбијеђен и из буџета институција на нивоу БиХ, јер оне не смију бити индолентне и игнорисати стање на терену због појаве заразне болести. Ниво БиХ мора дати ефикасан допринос напорима институција Републике Српске и Брчко дистрикта у сузбијању и спречавању ширења афричке свињске куге", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана