Кошарац: Српска поштује Дејтонски споразум и његово слово

Срна
Кошарац: Српска поштује Дејтонски споразум и његово слово

БАЊАЛУКА - Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да Република Српска поштује Дејтонски мировни споразум и његово слово, те да је једна од најважнијих политика институција Републике Српске уважавање овог споразума.

"Ових дана се примјећује моделирање БиХ, а да се при томе не примјењује Дејтонски споразум", рекао је Кошарац на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика са представницима институција Републике Српске и српским представницима у заједничким институцијама БиХ.

Према његовим ријечима, видљиво је да су модератори такве политичке прилике Кристијан Шмит, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и неки домаћи политички фактори у БиХ.

"Република Српска је потпуно опредијељена имплементацији Дејтонског споразума и желимо адекватно и на демократски и уставан начин у институцијама Републике Српске и на нивоу институција БиХ да то питање отварамо и да га третирамо као једно од приоритетних у БиХ", истакао је Кошарац.

Он је рекао да су се учесници састанка сагласили да је Шмит нелегалан и да не може доносити никакве одлуке у БиХ, да провоцира и да је највећи узрочник кризне ситуације у БиХ.

Кошарац је навео да су институције Републике Српске у континуитету у складу са Уставом доносиле своје прописе, указе и да тако нелегалан човјек у БиХ не може на овакав начин да се обрачунава са легално изабраним представницима Републике Српске и њеним институцијама.

"Ми ћемо на нивоу заједничких институција имплементирати све политике институција Републике Српске, јер ми тамо не представљамо себе него Републику Српску и потпуно смо увјерени у исправност свих одлука које доносе институције Српске", истакао је Кошарац.

Он је рекао да је за Српску најавжније питање закон о Уставном суду БиХ, истичући да ће сва кретања у Савјету министара бити посвећена у том контексту.

"Неће бити одлучивања о било којем закону уколико не буде дефинисан закон о Уставном суду БиХ који обухвата и питања странаца", нагласио је Кошарац.

Он је поручио да се морају уважавати Република Српска и њени ставови, те да и на нивоу БиХ нема одлучивања без Српске.

Коментаришући изјаву Саше Магазиновића из СДП-а да представници Срба који су јуче одржали састанак у Источном Сарајеву треба да буду кажњени, Кошарац је упитао како је то могуће?

"Како је могуће да се увијек када се представници српског народа јасно национално одреде нађе неки Србин из Федерације БиХ да држи предавање. Ми ћемо стати иза сваког нашег човјека", поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана