Кошарац: СНСД неће одустати од својих ставова

Срна
Кошарац: СНСД неће одустати од својих ставова

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - СНСД је јасан у својим ставовима - усвајање закона о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама приоритетно је питање од којег нећемо одустати, поручио је члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

- То смо потврдили у институцијама Српске и врло вјеродостојно рекли на сваком састанку са партнерским странкама на заједничком нивоу. Поновили смо, између осталог, и на састанку чији је домаћин био ХДЗ БиХ - истакао је Кошарац.

Он је одлучно одбацио спекулације о томе да Уставни суд, односно одлазак страних судија, није тема за СНСД.

- Не знам зашто Денис Звиздић тврди супротно, када је то, између осталог, рекао и његов страначки шеф Елмедин Конаковић, поручивши да ће се о приједлозима СНСД-а изјаснити радна група за правосуђе - рекао је Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Кошарац је подсјетио да су српски министри на сједници Савјета министара БиХ упознали колеге о СНСД-овим приједлозима закона о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама.

- То су потврдиле колеге на сједници и након ње. Инсистирамо на томе да радна група за правосуђе, паралелно са другим законима, третира и наше приједлоге. Нећемо одустати, јер ова два законска рјешења сматрамо приоритетним у имплементацији 14 приоритета из мишљења Европске комисије. Очекујемо да нас радна група обавијести у којој фази је ово питање, како би Савјет министара БиХ у што краћем року могао усвојити ова два закона - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, СНСД увијек стоји на политикама јединства, одбране Републике Српске, заштите њеног уставног капацитета и интереса њених грађана.

Кошарац је истакао да је из медија информисан да је СДС упутио у парламентарну процесуду закон о Уставном суду БиХ.

- Колико сам информисан, чини ми се да овај приједлог СДС-а кореспондира са ставовима СНСД-а и Републике Српске - додао је Кошарац.

Он је нагласио да СНСД подржава и увијек ће подржати рјешења која су добра за Српску, која значе очување њене позиције и уставних капацитета.

Како је истакао, добро је ако постоји искрена намјера СДС-а да се врати националним питањима и базичним политикама Републике Српске.

- Жао ми је што у пртходном периоду СДС није подржавао политике институција Републике Српске, што су напуштали сједнице и нису учествовали у одлучивању. Стога позивам СДС да нам се у петак придужи на митингу “Српска пред судом” испред правосудних институција у Сарајеву, да заједно дигнемо глас против политичке оптужнице против предсједника Српске и намјере неуставних институција да, под патронатом западних сила, прекрајају изборну вољу српског народа - поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана