Кошарац: Шмит је пропала и финансијски неодржива инвестиција запада у БиХ

СРНА
Кошарац: Шмит је пропала и финансијски неодржива инвестиција запада у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је Република Српска добро мјесто за инвестирање јер је политички и економски стабилна, а њене институције воде одговорне развојне политике.

Ту чињеницу, нагласио је Кошарац, не могу промијенити ни оспорити срамни и неморални покушаји лажног високог представника Кристијана Шмита да у међународним круговима лобира против инвестирања у Републику Српску.

- Мешетарење те индивидуе без легитимитета превазилази сваку мјеру! То је доказ исконског зла и морбидне мржње Кристијана Шмита према Републици Српској и српском народу. Од таквог смутљивца зазире сваки пристојан човјек и озбиљан инвеститор - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да је евидентно да се узурпатор Шмит под патронатом дијела међународне заједнице потпуно ставља у службу пробошњачке политике, чији је једини циљ слабљење позиције Републике Српске.

То му, додао је Кошарац, неће поћи за руком, јер руководство и институције Републике Српске на одговоран начин, у складу са Уставом и Дејтоном, штите њене интересе и уставни капацитет.

Кошарац је нагласио да су такву политику препознали бројни међународни пријатељи и спремни су да инвестирају у Републику Српску.

- Добра пословна клима у Српској огледа се у стимулативној пореској политици и јефтинијим ресурсима у односу на регију, што је посебна погодност за стране инвеститоре. У прилог томе говори и повећан интерес страних инвеститора за улагање у Републику Српску, посебно у металску и дрвну индустрију, енергетику, пољопривредни сектор, те туризам - навео је Кошарац.

Он је подсјетио да је Република Српска, према недавном истраживању угледног свјетског часописа, уврштена у топ 10 дестинација за привлачење страних улагања.

- Република Српска има добар географски положај, повољан пословни амбијент и погодно је тло за страна улагања. Инвеститори који улажу у Републику Српску имају приступ растућим тржиштима на принципу слободне трговине, захваљујући међународним уговорима попут ССП-а, ЦЕФТА-е, ЕФТА-е и Споразума са Турском о слободној трговини - подсјетио је Кошарац.

Он је рекао да су покушаји Кристијана Шмита да у међународним круговима оцрни Републику Српску сизифовски посао злобног њемачког грађанина, унапријед осуђени на пропаст.

- У суштини, Кристијан Шмит је само једно - пропала инвестиција западних земаља у БиХ. Инсталиран је на нелегалан и нелегитиман начин, како наш народ каже - на дивље и без потребне документације. Финансијски је неодржив, јер троши енормне количине новца, а никоме ништа добро не доноси - поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана