Кошарац: Шаровић пред грађанима Костајнице разоткрио политичко лицемјерство

Срна
Кошарац: Шаровић пред грађанима Костајнице разоткрио политичко лицемјерство

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је предсједник СДС-а Мирко Шаровић пред грађанима Костајнице разоткрио своје пуно политичко лицемјерство, блефирајући бригу због изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.

Кошарац је оцијенио да су бесрамни Шаровићеви калкулантски покушаји да увјери грађане у наводну бригу о њииховом здрављу, након што је у министарском мандату пропустио све прилике да ово питање помјери са мртве тачке.

- Шаровић је преспавао минимално пет година у Савјету министара и прстом није мрднуо да ријеши овај проблем! Тај исти Шаровић данас без имало срама гледа људе у очи и безочно лаже о томе како ће Трговска гора тобоже бити на столу, ако се домогне функције у Предсједништву БиХ?! Питам се како га црне земље није стид! Ово најбоље показује какав је његов карактер и доказује да му образ може свашта поднијети - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је Шаровић имао прилику да доноси адекватне одлуке и на врло конкретан начин докаже да му је стало до људи који живе у општинама на граници са Хрватском.

- Умјесто да заврне рукаве и ухвати се у коштац са проблемом, Шаровић је прекрстио руке и правио се мртав, док је Хрватска покретала активности. Управо су Шаровићева лузерска политика и крајње дилетантски приступ овом питању главни кривци зашто институције на нивоу БиХ нису активније поступале у спрјечавању изградње спорног одлагалишта на Трговској гори - оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да су жалосна Шаровићева настојања да у функцију личне предизборне кампање стави тако озбиљно питање као што је намјера Хрватске да у непосредној близини границе одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво.

- Огавно је што покушава да питање заштите здравља 250.000 људи и очување животне средине сведе на јефтин популизам и бестидну демагогију, тобоже бринући због изградње спорног одлагалишта. Као да сви имамо колективну амнезију и не сјећемо се да ништа није предузео да спријечи ову намјеру Хрватске. И данас испаштамо због његових грешака - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, забринути грађани из општина у сливу Уне најбољи су свједоци Шаревићеве неодговорне политике, вишегодишњег немара и игнорисања проблема који пријети њиховом здрављу.

- Једина његова заоставштина у вези са Трговском гором је буквално један папир који сам затекао у Министарству спољне трговине и економских односа. На један папир стала је сва Шаровићева наводна брига да је нулти приоритет здравље наших грађана - нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да је на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Предсједништво на почетку овог мандата донијело закључак којим се обавезују све институције да, у складу са надлежностима, дају пуни допринос у рјешавању овог питања.

- Слиједећи овај закључак, базиран на потреби да заштитимо наше становништво и ријеку Уну, формирали смо Координационо тијело за Трговску гору, те Експертски и Правни тим који у континуитету раде на рјешавању предметне проблематике - рекао је Кошарац Срни.

Он је нагласио да се у наредних десетак дана очекује усвајање стратегије правне заштите интереса БиХ у вези с питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори.

"Ово је важан искорак у нашој правној борби, како бисмо на темељу научних и стручних анализа и препорука бранили јединствени став о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана