Кошарац: Санкције не могу промијенити изборну вољу српског народа

СРНА
Кошарац: Санкције не могу промијенити изборну вољу српског народа

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да тенденциозне америчке санкције не могу промијенити изборну вољу српског народа који чврсто стоји уз политику руководства Републике Српске.

"Увођење санкција највишим званичницима Српске одраз је америчке бахатости, безобразлука, али и крајње немоћи такозване велике свјетске силе која искључиво разумије аргумент силе, потпуно игноришући силину аргумената", рекао је Кошарац Срни.

Он је оцијенио да је крајње лицемјерно и малициозно оптуживати руководство Српске за неуставне и антидејтонске активности, јер не постоји ниједан примјер нити доказ да Република Српска крши Устав БиХ и Дејтонски споразум.

"Напротив, Република Српска и сви њени званичници апсолутно примјењују и инсистирају на поштовању Устава и изворног Дејтона. Ми подржавамо и заговарамо договор два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, западним центрима моћи евидентно смета чињеница да од руководства Републике Српске не могу да направе послушнике који ће беспоговорно слушати и испуњавати њихове наредбе.

"То им је трн у оку, због чега настоје да силом и санкцијама политички дисциплинују званичнике Републике Српске. Неће им поћи за руком, ма колику силу просипали", поручио је Кошарац.

Он сматра да је нонсенс санкционисати легитимно и легално изабрано руководство Републике Српске због усвајања одлука на демократски начин у институцијама Српске.

"Парадоксално је да нам Американци држе слово о демократији, а да при томе на најгрубљи начин насилнички газе изборну вољу српског народа у Републици Српској, прибјегавајући недемократским мјерама", навео је Кошарац.

Он је додао да у свему овоме не треба занемарити ни утицај Сарајева на Амбасаду САД у БиХ.

"Очигледно је да је амерички амбасадор попримио исувише сарајевских мириса и грозних подвала. Одавно не вјерујемо у кредибилност извјештаја које доставља својим шефовима у САД. Сваки нови насртај на Републику Српску јача увјерење да амерички амбасадор није добронамјеран према српском народу и Републици Српској. Вријеме му је да оде", поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, санкције, насиље, уцјене и пријетње, како Америке, тако и других западних центара моћи, неће утицати на руководство Републике Српске да настави јасно дфинисану политику очувања Републике Српске, њене позиције, те Уставом и Дејтоном загарантованих права.

"Грађани Републике Српске препознали су исправност такве политике и дају јој повјерење у сваком изборном циклусу. Небулозни покушаји америчке администрације да насиљем то промијени, остаће то што јесу - насилнички и небулозни покушаји", истакао је Кошарац.

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Предсједиштва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејтонских акција.

Раније су америчке санкције уведене и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана