Кошарац: Руси и Срби су слободарски народ чије политике се темеље на истини

Танјуг
Кошарац: Руси и Срби су слободарски народ чије политике се темеље на истини

САНКТ ПЕТЕРБУРГ- Министар трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су Руси и Срби слободарски народ чије се политике не темеље на фалсификатима већ истини и историјским чињеницама.

Кошарац је на Форуму у  Сант Петербургу рекао за РТ Балкан да је захвалан  Русији и руском предсједнику Владимиру Путину на томе што су у Генералној скупштини УН приликом гласања о резолуцији о Сребреници били уз српски народ. Подсјетио је да је више земаља било против и уздржано од оних које су подржале резолуцију, што, како је навео, "показује исправност наше политике".

"Ми (Срби) и Руси смо слободарски народ. Ми само желимо да афирмишемо истину. Не желимо никога да вријеђамо, да користимо историјске фалсификате као неки. Ми имамо право на нашу повезаност са руским народом", рекао је Кошарац.

Оцијенио је да пријатељске везе предсједника Владимира Путина, Александра Вучића и Милорада Додика јачају, како је навео, "нашу позицију и представљају добру основу за даље развијање економских веза". То су, додао је, озбиљни политички бенефити за нас.

Подсјетио је и да је у Савјету министара покренуто питање приближавања БиХ БРИКС-у, али да то није прошло за сада због полтронског односа према Европској унији и САД.

"Ми (Република Српска) такав однос немамо. Ми водимо нашу фундаменталну, независну политику која не зависи од странаца. Цијеним да је БРИКС добра економска прилика и да треба да радимо на том питању", навео је Кошарац и додао да ће Српска као "локомотива процеса у БиХ" позивати на разговор о "добрим праксама" какав је БРИКС, преноси РТРС.

Чланство у БРИКС-у, сматра он, ојачало би економију БиХ. За разлику од неких, ми не желимо да нас странци искоришћавају и троше и сигуран сам да ћемо трасирати неку врсту наших односа према БРИКС-у јер ће ускоро доћи вријеме када ћемо самостално дефинисати наше кретање, без уплитања других, казао је Кошарац.

Он је рекао и да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "најискренији пријатељ Русије у БиХ" и да због тога и неувођења санкција Русији он и Срби у БиХ трпе снажне притиске странаца који воде "непријатељску политику" према Српској. Али, нагласио је, то неће утицати на искрену и пријатељску политику Бањалуке према Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана