Кошарац: Република Српска наставиће курс јачања веза са БРИКС-ом

Srna
Foto: Arhiva

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да Република Српска води и наставиће самосталан курс, заснован на уставу и Дејтонском споразуму, јачајући економске везе са партнерима из БРИКС-а.

"Развој трговинско-економске сарадње између Руске Федерације и Републике Српске олакшавају добри односи руског лидера Владимира Путина и нашег предсједника Милорада Додика", изјавио је Кошарац за "Руску газету".

Кошарац је рекао да Русија грађанима и предузећима БиХ обезбјеђује јефтин гас.

"Притом се у Сарајеву, које је под утицајем Запада, мало ко сјећа да је 2023. године Руска Федерација постала највећи страни инвеститор у економију БиХ. Политичари из Републике Српске, пак, увијек указују на добре намјере Москве", навео је Кошарац.

Он је указао на значај изградње, уз учешће руских компанија, гасовода "Нова источна конекција БиХ - Србија", чије би пуштање у рад могло дати додатни замах привреди Републике Српске и ФБиХ.

"Нажалост, пројекат је блокирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић. Ово није пружило нове могућности за добијање приступачног руског гаса у реалном сектору привреде БиХ. Због политичких предрасуда бошњачке елите ово питање је скинуто са дневног реда", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да БиХ није увела санкције Руској Федерацији захваљујући принципијелном ставу предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Да су политичари из ФБиХ имали прилику да заобиђу Републику Српску но овом питању, они би то учинили. Политичко Сарајево у потпуности прати спољну политику ЕУ и САД", рекао је Кошарац.

Он је додао да је иницирао разматрање у Савјету министара питања уласка БиХ у БРИКС, што су потом блокирали представници политичког Сарајева, чиме је, како је оцијенио, бошњачка елита још једном показала своју потпуну лојалност Западу.

"Оријентисање само ка ЕУ, према мом мишљењу, улазак је у једносмјерну улицу. Из прве руке искусили смо покушаје ЕУ да дисциплинује институције БиХ тако да слиједе искључиво бриселску политику, а Република Српска не може прихватити такву праксу. Можемо бити партнери са ЕУ, али никада нећемо прихватити туђи диктат", истакао је Кошарац.

Он је рекао да су Бошњаци спремни да прате инструкције ЕУ, али ће касније схватити да је то било узалуд.

"Разговарао сам са представницима Саудијске Арабије и других арапских држава и видио сам њихов интерес за приближавање БРИКС-у", напоменуо је Кошарац.

Он је указао да су се данас појавиле информације о жељи Турске да се приближи овој организацији као алтернативи ЕУ.

"Нажалост, Бошњаци су под потпуном контролом Запада. Нису спремни да бране своје интересе и да се одупру САД и ЕУ. Сматрамо ово грешком. Република Српска води и наставиће самосталан курс, заснован на уставу и Дејтонском споразуму, јачајући економске везе са партнерима из БРИКС-а", нагласио је Кошарац.

Он је допутовао у Русију ради учешћа на Санктпетербуршком међународном економском форуму, који почиње сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана