Кошарац: Реализација инфраструктурних пројеката доказ одговорне политике Републике Српске

Срна
Кошарац: Реализација инфраструктурних пројеката доказ одговорне политике Републике Српске

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да ће отварање Граничног прелаза “Братољуб” за међународни транспорт робе бити од изузетног значаја за повећање спољнотрговинске размјене између БиХ и Србије.

Кошарац је подсјетио да је из Управе за индиректно опорезивање БиХ најављено да од сутра почиње са радом Царинска испостава Братунац, смјештена на локацији Граничног прелаза (ГП) Братунац на новом мосту “Братољуб”.

Истог дана ће царински реферат на овом граничном прелазу почети обављати послове из своје надлежности у вези са међународним друмским транспортом робе.

-Ово је одлична вијест за све извозно оријентисане привреднике. Србија је наш најважнији спољнотрговински партнер у оквиру ЦЕФТА-е и од изузетног је значаја да радимо на додатном повезивању, јачамо и унапређујемо спољнотрговинску размјену на обострану корист - истакао је министар Кошарац.

Он је нагласио да ће отварање ГП “Братољуб” за међународни транспорт роба у пракси значити значајну олакшицу за све привредне субјекте, те бржи, ефикаснији и јефтинији проток роба због поједностављене процедуре преласка границе.

Кошарац је истакао за Срну да су српски министри у Савјету министара у претходном и актуелном мандату инсистирали на томе да ГП “Братољуб” профункционише у пуном капацитету, свјесни значаја за општине с обје стране Дрине, регију Бирач, Републику Српску и Србију.

-Подсјетићу да смо деблокирали дугугодишњи застој, те смо на првој сједници Савјета министара у прошлом мандату усвојили одлуку да одобримо 14,5 милиона КМ за изградњу граничног прелаза и царинског терминала код моста 'Братољуб'. Наставили смо да инсистирамо на убрзавању процедура и у коначници успјели да, осим за путнички саобраћај, ГП „Братољуб“ буде отворен и за међународни транспорт роба -  рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је императив руководства и институција Републике Српске да се равномјерно развијају сви њени дијелови, што мора бити подржано и на нивоу институција БиХ.

С тим у вези, Кошарац је подсјетио да данас почињу радови на изградњи Хидроелектране “Мрсово” на ријеци Лим на подручју општине Рудо.

-Реализација овог пројекта значиће додатну енергетску позуданост и стабилност, економске бенефите за Рудо, општине у окружењу и Републику Српску у цјелини, отварање нових радних мјеста, ангажовање грађевинске и других оператива - навео је Кошарац.

Напоменуо је да се пројекат ради у сарадњи са партнерском компанијом из Турске.

-То потврђује отвореност Републике Српске за инострани капитал и улагања, али и добре партнерске односе предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Таипа Ердогана -  додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, опредијељност за развој инфраструктурних пројеката од којих ће сви грађани и привреда у цјелини имати одгромене бенефите, најбољи је доказ исправности политике институција и руководства Републике Српске.

-Све ово говори о Републици Српској и одговорној политици њеног руководства, која је базирана на регионалној повезаности, отворености за инострана улагања, развоју привреде и стварању услова за бољи живот сваког човјека - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана