Kошарац: Процесуирати одговорне за паљење аутомобила повратника

СРНА
Kошарац: Процесуирати одговорне за паљење аутомобила повратника

МОСТАР - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да очекује од свих нивоа власти да се укључе како би били процесуирани они који су запалили аутомобил српског повратника у Мостар Драге Рупара.

Кошарац је данас посјетио Рупара, којем је средином прошлог мјесеца у мостарском насељу Ходбина, испред породичне куће, запаљен аутомобил и том приликом дао му подршку, као и свим повратницима у Мостару.

"Ако неко мисли да Мостар може да постоји без Срба он се грдно вара. Срби имају озбиљну историјску димензију када је у питању Мостар. Цијенимо да је значајно и важно да се сви заједно окупимо и афирмишемо мир и стабилност. Значајну активност у том контексту имају локалне и федералне структуре", нагласио је Кошарац.

Кошарац је рекао да је свима познато кроз шта пролазе Срби који се враћају у Федерацију БиХ и да је Рупар један од примјера.

Он је додао да очекује од свих нивоа власти да се укључе и да буду процесуирани они који су починили ово д‌јело, не само против представника српског народа, већ и шире.

"Мислим да би то била значајна улога свих институција. Ово је добра прилика за министра унутрашњих послова Федерације БиХ /ФБиХ/ да ово ријеши до краја", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да сваки ексцес који се деси у Српској рјешава Министарство унутрашњих послова и додао да сви који чине овакве нападе морају да буду процесуирани.

Кошарац је рекао да једини озбиљан оквир очувања идентитет Срба у ФБиХ јесте политика Србије и Републике Српске, односно предсједника Александра Вучића и Милорада Додика.

"Жао ми је што изостаје та врста ангажмана институцијама у ФБиХ", додао је Кошарац.

Он је нагласио да ће српски представници у заједничким институцијама дати допринос свим значајно израженим националним политикама предсједника Вучића и Додика, а то је да се омогући живот сваког Србима у свим крајевима.

"Данас је Драго предмет једног таквог напада, али је значајно да у демократском духу разговарамо са људима из Федерације и да знају да Драго не узима ништа ничије, већ да је свој на своме и жели да живи на својој земљи од свога рада", рекао је Кошарац.

Он је поручио да ће званичници са заједничког нивоа радити на томе и да ће већ сутра са министром безбједности у Савјету министара говорити о томе и затражити да они који врше атаке на српске повратнике у Мостару, али и нападе на Саборни храм у Мостару, буду пронађени и процесуирани.

"Ако неко жели Мостар без Срба, онда нема Мостара", нагласио је Кошарац.

Он је рекао да је обавеза институција да повратницима буду на услузи и да ће српски представници у заједничким институцијама бити на услузи и Рупару и свима другима.

"Сваки Србин је важан гд‌је год да живи. То је наша политика и то је потврдила и Декларација /са Сверпског сабора/. Не може неко да се љути. Не тражимо ми ништа ни бошњачко ни хрватско. Ми тражимо оно што је наше. Наш идентитет и идентитет сваког нашег човјека", навео је Кошарац.

Он је истакао да Рупар није усамљен и неће никада бити усамљен док постоје Република Српска и Србија и Срби који хоће да воде одговорну политику према сваком сународнику јер је сваки значајан и важан.

Кошарац је поручио да се овим не жели ником пркосити.

Са Кошарцем је српског повратника посјетио и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, који је рекао да никоме од Срба у Мостару није лако када се овакве ствари догађају.

"Овакве ствари нас још више учвршћују да останемо овдје, на својој земљи и да будемо стуб подршке једни другима. Као што смо ми подршка једни другима овд‌је, ова посјета показује да се институције из Српске у континуитету залажу и помажу да Срби у Мостару и Федерацији покушају да се врате нормалном животу, остану и задрже своје вишевјековна огњишта", рекао је Миливојевић.

Он је нагласио да је захваљујући Српској и Србији живот у Мостару постао подношљивији јер су најзначајнији инфраструктурни пројекти и подстицаји дошли из Српске и Србије.

"И ова посјета ће нас оснажити без обзира што су ова дјела иза нас и што није нађен починилац. Да се нађу починиоци, то би била опомена за оне који планирају тако нешто или против Срба или неког другог", рекао је Миливојевић.

Драго Рупар је захвалио Кошарцу и свим званичнима који су га посјетили и подржали.

Рупар је рекао да је код њега долазила полиција, да су га испитивали, али да не може са сигурношћу рећи ко му је ово урадио.

"Преплашен нисам. Никада се никога нисам плашио. Добар сам са сваким. Раније су ме једном нападали, али више никада", рекао је Рупар.

Драги Рупару је 14. јуна запаљен аутомобил испред породичне куће у мостарском насељу Ходбина.

Полиција је потврдила да је ријеч о подметнутом пожару и да се води истрага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана