Кошарац: Прихваћен захтјев за ангажовањем међународне правне куће

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Савјет министара прихватио је данас захтјев Министарства спољне трговине и економских односа да БиХ ангажује међународну правну кућу која ће се бавити питањем Трговске горе, као што је то урадила и Хрватска, рекао је данас ресорни министар Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да је Савјет министара донио одлуку о проширењу експертског тима који се бави питањем Трговске горе са експертима неопходним за истраживања која спроводе институције Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

“То је добар сигнал, а исто то смо урадили и када је у питању начин функционисања правног тима и организације одређених догађаја који су неопходни како бисмо имплементирали све оно што стоји у Стратегији”, навео је Кошарац.

Он је рекао да је Правобранилаштво БиХ добило задатак да преговара са одређеним међународним правним кућама, те додао БиХ има капацитет и структуру да кроз буџете институција обезбиједи довољно средстава за њихово ангажовање.

“У кратком року ћемо изаћи са новом одлуком након преговора са међународним правним кућама, обзиром да ћемо се свим правним и експертским средствима борити да онемогућимо Хрватску да на том локалитету изгради одлагалиште радиоктивног и нуклерног отпада”, рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Кошарац је нагласио и да БиХ неће бити наивна на најаве да ће Хрватска обуставити активности на Трговској гори до 2028. године, јер постоје супротне информације од оних које званично долазе из Хрватске.

Он је рекао да је опређељен за имплементацију програма и агенде коју су утврдили правни и експертски тим за рјешавање проблема Трговске горе, а потврдиле институције Републике Српске, ФБиХ и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана