Кошарац: Поштујем закључак Владе Српске и нећу учествовати на енергетском самиту

СРНА
Кошарац: Поштујем закључак Владе Српске и нећу учествовати на енергетском самиту

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да неће учествовати на предстојећем Самиту енертетике у Неуму, чији су организатори Влада Сједињених Америчких Држава, Амбасада Велике Британије у Сарајеву, Делегација ЕУ у БиХ и друге међународне агенције.

Кошарац је у изјави за Срну потврдио да је ову одлуку донио у складу са одлуком Владе Републике Српске, којом је од институција Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама на нивоу БиХ затражено да прекину сарадњу са амбасадама САД и Велике Британије.

"Политика коју заступам у заједничким институцијама на нивоу БиХ базирана је искључиво на ставовима институција Републике Српске и од тога не одступам ни милиметар. Не желим да учествујм у догађајима у којима доминантну улогу имају амбасаде САД и Велике Британије, првенствено због њиховог малигног утицаја на политичка питања у БиХ и чињенице да се јасно и недвосмислено сврставају на једну страну", поручио је Кошарац.

Он је истакао да се Енергетски самит у Неуму организује под покровитељством, између осталог, и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, које има координирајућу улогу у сектору енергетике.

"Уважавајући уставне надлежности, не бјежимо од координирајуће улоге Министарства у процесима. Но, лично нећу бити присутан на енергетском самиту у Неуму, поштујући и поступајући по закључцима институција Републике Српске, коју су за мене обавезујући. Ми не желимо да блокирамо развој енергетског сектора у Федерацији БиХ, али инсистирамо на фер односу и политици узајамног уважавања на начин да Федерација БиХ не опструише стратешке пројекте Републици Српској", нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, потпуно је неприхватљива и крајње непримјерена пракса да се двије западне амбасаде мијешају у унутрашња питања у БиХ.

"Осим тога, Делегација ЕУ у БиХ је у јавном дискурсу препозната по томе да има двоструке аршине. Несхватљиво је такође да има индолентан однос према важним питањима у БиХ, посебно онима који се тичу заштитне живота и здравља грађана и животне средине, примарно мислећи на проблематику изградње одлагалишта на Трговској гори", поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана