Кошарац: Политику у заједничким институцијама спроводићемо онако како је дефинисана у Српској

Срна
Кошарац: Политику у заједничким институцијама спроводићемо онако како је дефинисана у Српској

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је лојалност Републици Српској јединствен став свих представника Српске запослених у Савјету министара и агенцијама, те да су сви спремни да напусте рад у заједничким институцијама уколико буду настављене провокације Кристијана Шмита.

Кошарац је истакао да је неупитна подршка политици Републике Српске, те да су запослени у заједничким институцијама који долазе из Републике Српске исказали подршку институцијама Српске.

-Судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика сви су оквалификовали као политички - изјавио је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву након састанка представника Републике Српске који раде у заједничким институцијама.

Сматра да је узрок свих проблема у БиХ Шмит, који је нелегално изабран.

Кошарац је рекао да је закључак данашњег састанка да се слиједи политика Републике Српске, те да се политика у заједничким институцијама спроводи онако како је дефинисана у Српској.

-Данас је исказан став да су сви опредијељени очувању уставних позиција Републике Српске и Дејтонског споразума. Јасно смо рекли да је Шмит нелегално изабран и да је странац који уноси превише проблема у БиХ - рекао је Кошарац и додао да Шмит напада и провоцира Републику Српску.

Поручио је да се Шмит "грдно преварио" ако мисли да је постигао неки резултат, јер Српска афирмише своје демократске капацитете у одбрани Републике Српске.

Кошарац је истакао да је данас заједнички констатовано да је судски поступак против Додика политички и неоснован, те да су Суд и Тужилаштво БиХ дестабилишући фактор у БиХ.

-Напади на Додика, Републику Српску и њене институције само нас додатно мотивишу и мобилишу да заједно радимо. Видимо ми какве су тенденције једног дијела међународне заједнице, америчког амбасадора, неких других амбасадора, неких политичких структура у ФБиХ, па и неких у Републици Српској - поручио је Кошарац.

Он је похвалио поступак политичких партија из Републике Српске које су данас одбиле да се у Бањалуци састану са Шмитом.

Кошарац је рекао да је понашањем Шмита црвена линије пређена, те да је видљиво да се моделира БиХ којој Дејтонски споразум није основа.

-Ово што Шмит покушава показује да БиХ не функционише у складу са Дејтоном. Ми смо потпуно за примјену Дејтонског споразума - рекао је Кошарац.

Подвукао је да су запослени у заједничким институцијама, уколико Шмит настави да се понаша на начин да се представља као високи представник, да немеће законе, да покушава одузети имовину Српској и уколико настави са нападима на институције Републике Српске, спремни да напусте заједничке институције.

-То потврђује да имамо капитал, да су ти људи потпуно лојални Републици Срспкој, њеним институцијама и да су потпуно спремни да афирмишу политику Републике Српске, али на начин да те политке не угрожавају ни Бошњаке нити Хрвате у БиХ - закључио је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана