Кошарац: Полиција Српске на кредибилан начин штити грађане

Срна
Кошарац: Полиција Српске на кредибилан начин штити грађане

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац похвалио је напоре и ангажман полиције Републике Српске у рјешавању терористичког инцидента у селу Зови До код Невесиња, гд‌је су показали да на кредибилан начин штите имовину и животе свих грађана Републике Српске.

"Видљиво је да постоје политичке радикалне структуре и неки странци који су присутни у БиХ који покушавају да буду видљиви као реметилачки фактор. Из Републике Српске таквих порука нема. Наше поруке су поруке мира, стабилности, дијалога и потпуне имплементације устава", рекао је Кошарац новинарима на Палама.

Он је нагласио да у главама многих има неких менталних застоја који се односе на радикализацију и проблеме у самој БиХ, што, како је оцијенио, не долази из Српске.

Кошарац је истакао да га радује чињеница да је полиција Републике Српске показала да је спремна, организована и јака да штити интересе и безбједност сваког грађанина без обзира да ли је неко Србин, Бошњак или други, те да у складу са Уставом обавља своје дужности.

Он је рекао да безбједност у БиХ треба да буде нулти приоритет, те да је више година из Српске указано на чињеницу да постоје одређени безбједносни изазови.

"Сјетимо се времена друге структуре која је управљала Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/ БиХ гд‌је су скривани одређени обавјештајни подаци, а институције Републике Српске су упорно упозоравале на безбједносне изазове у БиХ. Немамо потребу уљепшавати неко стање него желимо на адекватан начин да упозоримо на безбједносне изазове који су проузрокавани радикалним ставовима доминантних структура из Федерације БиХ и групације коју подржавају", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је више пута указивано на мигрантску кризу и кретање миграната.

"Нисмо наивни да не кажемо да у политичком Сарајеву постоје такве структуре и димензије које су окупљене око радикалне структуре", рекао је Кошарац и поручио да надлежне институције на нивоу БиХ морају адекватно да раде свој дио посла.

Полицији је јуче у 16.40 часова пријављено да је непознато лице активирало ручну бомбу према мјештанима невесињског села Зови До, те је одмах изашла на лице мјеста гд‌је су евакуисали мјештане и опколили кућу у којој се налазило ово лице.

Ријеч је о особи која се користила енглеским и француским језиком и није жељела преговарати са полицијом, већ је у више наврата испаљивала хице према полицији.

Синоћ око 23.00 часа лице је ликвидирано након што је отворило врата напуштене куће и са пушком кренуло ка полицији уз повике "Алаху екбер".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана