Кошарац: Питање имовине ријешено, Бећировић и Комшић раде Сизифов посао

Срна
Кошарац: Питање имовине ријешено, Бећировић и Комшић раде Сизифов посао

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да политичке структуре из ФБиХ моделирају концепт БиХ који није у складу са Дејтонским споразумом и Уставом.

Кошарац је нагласио да Република Српска препознаје такве намјере, али да никада неће дати сагласност на то, нити ће икада пристати на концепт унитаризације БиХ.

Коментаришући приједлог закона о државној имовини који су упутили бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и хрватски члан Жељко Комшић, Кошарац је истакао за Срну да је ријеч о популистичкој иницијативи, која је унапријед пропала.

-Овај двојац поново пуца у празно и бави се сизифовским послом. Њима је јасно да закон о тзв. државној имовини никада неће добити подршку Републике Српске. Питање имовине је ријешено Дејтонским споразумом и то је чињеница о којој се не расправља, нити преговара - поручио је Кошарац.

Он је поновио став српских представника да је имовина Републике Српске црвена линија, у који нико не смије да дирне.

-Сваки покушај бошњачких политичара, западних амбасадора и других страних мешетара да јуришају на имовину Републике Српске представља изузетно опасан авантуризам са несагледивим посљедицама - упозорио је Кошарац.

Нагласио је да концепти који нису у складу са Дејтонским споразумом воде БиХ у суноврат, те да промотори такве политике морају бити свјесни посљедица.

-Уколико је разним бећировићима и комшићима циљ да разграде дејтонску БиХ, требало би да буду свјесни да Република Српска има одговор и да ће сносити одговорност за несагледиве посљедице - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, никоме није јасно зашто појединци попут Бећировића и Комшића предлажу рјешења за која врло добро знају да су унапријед осуђена на пропаст.

-Чему тај лажни ентузијазам? Чему сулуда потреба да заваравају своје гласачко тијело јефтиним политичким популизмом, предлажући законска рјешења, која немају нити уставни основ нити политичку подршку Републике Српске? - упитао је Кошарац.

Напомиње да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бећировић упутио у процедуру иницијативу да на заједничком нивоу буде донесен закон о гасу.

-Тај закон никада неће бити усвојен јер је енергетика у уставној надлежности ентитета. Представници Републике Српске на заједничком нивоу чувају енергетски суверенитет Српске - поручио је Кошарац.

Он је додао да би федералним политичким структурама било много боље да енергију усмјере на регулисање прописа из енергетског сектора у ФБиХ, будући да нису усклађени са европским стандардима.

-Нека ФБиХ слиједи примјер Републике Српске, која је ускладила своје прописе са европским стандардима, што је потврдила и Енергетска заједница. То ће бити конкретан искорак за енергетски сектор у ФБиХ, у којем сада влада неред због неусклађености са европским стандардима - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Денис Бећировић је посљедњи који треба да говори о енергетској стабилности, будући да у Предсједништву БиХ блокира источну гасну интерконекцију.

-Лицемјерно је да он прича о енергетској стабилности, јер у пракси ради потпуно супротно. Блокирајући источну гасну интерконекцију, Бећировић директно ради против интереса грађана и привредника из Републике Српске и ФБиХ - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана