Кошарац: Парламент Српске на уставан начин одговорио на антидејтонске одлуке Уставног суда

Срна
Кошарац: Парламент Српске на уставан начин одговорио на антидејтонске одлуке Уставног суда

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је Народна скупштина Републике Српске на уставан начин одговорила на антиуставне и антидејтонске одлуке Уставног суда БиХ.

"Народна скупштина Српске је мјесто одлучивања, гдје легитимно изабрани народни посланици доносе одлуке, штитећи интерес Републике Српске и српског народа. Одлуке Народне скупштине су најбољи одговор на бруталне настаје Уставног суда БиХ на уставни поредак", поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ постао је политички инструмент у рукама одређених федералних структура под патронатом дијела западних амбасада.

"Чињеница да су из система одлучивања избацили српске судије опасна је пракса која подсјећа на '90-е године и почетак ратних сукоба, када су муслимани и Хрвати прегласали Србе", упозорио је Кошарац.

Он је рекао да се Уставни суд БиХ мора вратити у оквире своје надлежности и престатити са опасним покушајима стварања нове уставне праксе.

"Стране судије су рак-рана Уставног суда БиХ, јер поступају по политичком диктату, а не по слову Устава. Они заједно са бошњачким судијама доносе одлуке које су у правилу на штету Републике Српске", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је крајње вријеме да странци оду из институција у БиХ и да се затвори ОХР.

"То су приоритетни услови да ова земља изађе из раља страног протектората и да грађани одлучују од њеној судбини. Нама нису потребни различити страни мешетари, већ повратак на изворни Дејтон и договор три конститутивна народа", навео је Кошарац.

Он је истакао да је потпуни парадокс оптуживати демократски изабрано руководство Српске и њене институције за неуставно дијеловање, а да се при томе даје легитимитет страним судијама у Уставном суду БиХ, или још горе - странцу који се лажно представља као високи представник.

"То је нонсенс и велика пријетња за постојање било какве перспективе БиХ. Било би добро да то коначно схвате они којима су пуна уста заштите БиХ - повратак на изворни Дејтон и стриктно поштовање уставних надлежности једини је могући начин", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана