Кошарац: Оправдана сумња у валидност информација које делегација ЕУ доставља Бриселу

Срна
Кошарац: Оправдана сумња у валидност информација које делегација ЕУ доставља Бриселу

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са новоименованим шефом Мисије БиХ при ЕУ Обрадом Кесићем и истакао да постоји оправдана сумња у валидност информација које Делегација ЕУ у БиХ доставља надлежним тијелима ЕУ у Бриселу.

састанку, на којем је било ријечи о петом састанку Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ, који је ове седмице одржан у Бриселу, Кошарац је информисао новог шефа Мисије БиХ у ЕУ о ставовима и позицијама Републике Српске, које је заступао на поменутом састанку у Бриселу.

"СНСД је са коалиционим партнерима сачинио оперативни план за деескалацију кризе и тај документ је достављен Бриселу. У њену су дефинисани приједлози за рјешавање унутрашњих питања. Изразили смо јасну спремност за имплементацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, с фокусом на реформу Уставног суда БиХ којом се рјешава питање страних судија", поручио је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Он је истакао да је ХДЗ БиХ доставио свој приједлог, као и да представници тзв. "Тројке" то још нису учинили.

"Евидентно је да СНСД и ХДЗ БиХ траже рјешења у договору два ентитета и три конститутивна народа, док бошњачка структура заговара рјешења од странаца, при чему је врло инфериорна", додао је Кошарац.

Он је нагласио да је за европску перспективу БиХ кључно затварање ОХР-а, те је указао на важност провођења активности на европском путу.

"Нажалост, постоји оправдана сумња у валидност информација које Делегација ЕУ у БиХ доставља надлежним тијелима ЕУ у Бриселу. Стиче се утисак да шеф Делегације ЕУ у БиХ почиње да буде озбиљна сметња европском путу БиХ, примарно због необјективног и негативносг става према Републици Српској и њеном руководству", нагласио је Кошарац.

Он је оцијенио да је парадоксална ситуација у којој европски званичници похвално говоре о раду Савјета министара, док истовремено оптужују Републику Српску за опструкције и блокаду.

"То напросто није реалан став. У Савјету министара сједе српски министри који заступају и спроводе политике Републике Српске у заједничким институцијама. Како је могуће да се хвали Савјет министара, а негативно говори о Републици Српској, ако чињенице указују на то да се ниједна одлука у Савјету министара не доноси без претходне сагласности институција Републике Српске", упитао је Кошарац.

Он је констатовао да је исти случај и када је у питању рад Парламентарне скупштине БиХ, гдје такође посланици и делегати из Републике Српске спроводе њену политику.

"Говорити похвално о раду заједничких институција, а игнорисати капацитете Републике Српске, нереално је и представља непотребну манипулацију. То није реално стање ствари, већ обичан виц", додао је Кошарац.

Говорећи о европским интеграцијама, Кошарац је рекао да је то посебно значајно за привреднике Републике Српске и Федерације БиХ због могућности пласмана домаћих производа на европско тржиште.

Он је констатовао да би од изузетне важности за домаћи привредни сектор било укључивање представника Министарства спољне трговине и економских односа у Мисију БиХ у ЕУ, првенствено због потребе усаглашавања одређених прописа са ЕУ стандардима.

Саговорници су заједнички оцијенили да је ово добра и позитивна иницијатива, која би била од користи за домаће привреднике.

Кошарац је затражио потпуни активизам новог шефа Мисије БиХ у Бриселу и интензивирање контаката са надлежним тијелима ЕУ када је у питању борба против намјере Хрватске да на Трговској гори гради одлагалиште за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво.

На састанку је договорено да се заједнички и координисано ради у циљу обезбјеђивања подршке земаља чланица ЕУ за јединствени став институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхвативости изградње спорног одлагалишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана