Koшарац: Опозиција нападима на Додика врши легализацију Шмита

СРНА
Koшарац: Опозиција нападима на Додика врши легализацију Шмита

САРАЈЕВО - Члан Главног одбора СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да опозиција у Републици Српској, предвођена ПДП-ом, нападима на предсједника Републике Српске Милорада Додика врши легализацију Кристијана Шмита и даје подршку непријатељима Српске.

"На политичкој сцени Републике Српске, у посљедње вријеме, има веома много политичких карикатура", рекао је Кошарац.

Кошарац тврди да опозиција у Републици Српској, предвођена ПДП-ом, радије бира нелегитимно изабраног Кристијана Шмита, Тужилаштво и Суд БиХ и монтиране политичке процесе, него легално изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика, који у складу са Уставом Републике Српске обавља задатке.

"На овај начин врше верификацију Шмита и оваквих политичких процеса који су усмјерени против институција Републике Српске. Оваквим процесима они нису изабрали институције Српске, нису изабрали уставни капацитет институције која се зове предсједник Републике Српске, него дају подршку онима који су политички непријатељи Српској", појаснио је Кошарац.

Он је нагласио да Додик води патриотску политику, те да је опозиција у Републици Српској изабрала легализацију Шмита.

"Овдје се брани позиција институције предсједника Републике Српске. Сви напади које опозиција спроводи усмјерени су против Додика и сву кампању воде против Милорада Додика који је изабран на легалан начин", рекао је Кошарац новинарима.

Он је изразио увјерење да опозиција неће одустати од, како је навео, цртања мете Милораду Додику.

"Да су они у институцијама Републике Српске били би у функцији интереса дијела међународне заједнице у БиХ и нелегално изабраног Кристијана Шмита и не би на овакав начин `бранили` институције Српске", рекао је Кошарац и додао да је опозиција у Српској савезник и Шмиту и амбасадору САД у БиХ и судијама и тужиоцима који су спремни да отворе политичке процесе.

Он истиче да то "говори о њима и њиховој потреби да на сваки могући начин произведу штету и Додику и институцијама Републике Српске".

Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, рекао је да је имплементација закључака Народне скупштине Републике Српске у фокусу рада представника Српске у заједничким институцијама.

"Видимо колико постоји политичког лутања, колико има политичке злобе од представника опозиције који, када се гласало о тим закључцима у Народној скупштини, или нису гласали или су напуштали Скупштину. Како они могу говорити о дигнитету Народне скупштине Републике Српске? Када се расправља о важним питањима за Републику Српску, на позив предсједника Српске, нису долазили. Онда када Република Српска зове, нису долазили", рекао је Кошарац.

Он сматра да је у дјеловању опозиције "видљив рукопис западних центара моћи и обавјештајних структура".

Кошарац је подсјетио да је Република Српска доставила приједлог текста закона о Уставном суду БиХ и закона о престанку мандата страним судијама и да се тражи додатно вријеме како би се усагласили сви ставови.

"Цијеним да радна група треба да убрза своје активности. Цијеним да је питање Уставног суда прво питање и ту нема никакве дилеме. Постоје увјеравања да ће радна група убрзати све своје активности, с обзиром на то да има више приједлога и од бошњачке и хрватске компоненте, али остаје вријеме да у том контексту посматрамо и будуће састанке политичких лидера", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, то је питање које мора бити ријешено.

"Нека се не заваравају неки који данас чине власт на заједничком нивоу да се одустало од тог питања, јер се од тог питања неће одустати", закључио је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана