Кошарац: Одлазак привредника из ФБиХ у Доху сепаратистички приступ

Срна
Кошарац: Одлазак привредника из ФБиХ у Доху сепаратистички приступ

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је да не оспорава право ниједном удружењу привредника да унапређује своје пословне активности остваривањем контаката широм свијета, али да инсистира на томе да се у име БиХ може говорити искључиво уз равноправну заступљеност привредника из Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта, односно уз поштовање уставног уређења ове земље.

"Дакле, група привредника из ФБиХ, окупљена у Удружењу 'Позитива', која се у Дохи састала са представницима Катарске привредне коморе, није репрезентативна група привредника из БиХ, нити може говорити у то име", нагласио је Кошарац.

Он је објавио на "Инстаграму" да у БиХ постоји коморски систем, који укључује привредне коморе Српске и ФБиХ, Брчко Дистрикта и Спољнотрговинску комору БиХ.

"Ако желимо да развијамо економске односе са другим земљама свијета, унапређујемо спољнотрговинско пословање, привлачимо нове инвестиције и слично, једино логично и исправно је да у томе буду укључени и потпуно видљиви привредници из Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта, а не одабрана екипа из неког полуприватног удружења", указао је Кошарац.

У име БиХ и у име привреде БиХ, нагласио је Кошарац, може се говорити искључиво у случају поштовања уставног уређења ове земље. "Једностран приступ, у којем састанцима присуствују само поједини привредници из ФБиХ за сваку је осуду и дугорочно не доноси ништа добро овој земљи", констатовао је Кошарац.

Он је додао да је додатно проблематично ако се све ово дешава уз прећутну сагласност министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, који такође борави у Дохи.

Кошарац је нагласио да је контрапродуктивно заобилазити Републику Српску, те да је то сепаратистички приступ и недопустиво је да министар иностраних послова у Савјету министара заступа интересе и политику једног дијела БиХ.

"Не желим никоме да држим лекције, али наглашавам да сам од првог министарског мандата увео праксу да ниједну одлуку Министарство спољне трговине и економских односа не доноси без мишљења и сагласности надлежних ентитетских институција, као и да увијек приликом пословних састанака у земљи и иностранству о привредним темама, упутим позив представницима привредних комора Српске, ФБиХ и Спољнотрговинске коморе БиХ, да буду дио делегације коју предводим", указао је Кошарац коментаришући посјету Дохи појединих привредника из ФБиХ, које је предводио предсједник Удружења привредника "Позитив" из тог ентитета Нахид Хасанбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана