Кошарац: Очекује се одобравање извоза млијека и млијечних производа у Кину

Срна
Кошарац: Очекује се одобравање извоза млијека и млијечних производа у Кину

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац очекује ускоро отварање кинеског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ, будући да су, након вишегодишњег застоја, у протеклом периоду интензивиране активности на овом процесу.

 “Кинеска страна доставила је додатна питања на упитник за одобравање извоза млијека и млијечних производа, који јој је Канцеларија за ветеринарство БиХ упутила прије неколико година. Надлежне институције тренутно активно раде на финализацији одговора како би се стекли услови за извоз у Кину”, истакао је Кошарац.

Након што БиХ достави одговоре на додатна питања из упитника, инспекцијске службе из Кине требало би да дођу у БиХ и изврше контроле домаћих капацитета за производњу и прераду млијека, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

“Информисан сам да чак постоји могућност да извоз млијека и млијечних производа у Кину буде одобрен и без извршене контроле надлежних кинеских инспектора, с обзиром на то да наше компаније већ извозе у ЕУ, односно испуњавају стандарде и својим квалитетом задовољавају ово захтјевно тржиште”, нагласио је Кошарац.

Он је посебно похвалио напоре амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга на убрзавању активности које ће резултирати отварањем кинеског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ.

“Јачање сарадње и већи обим спољнотрговинске размјене у фокусу су мојих разговора са амбасадором Ђи Пингом. Охрабрен сам његовим ангажманом не само када је у питању извоз млијека и млијечних производа, него и меса и вина на кинеско тржиште”, додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, отварање привредно потентног кинеског тржишта значајна је прилика и додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета.

“Тржиште Кине има своје специфичности, али наши произвођачи и прерађивачи млијека имају капацитете и искуства да своје производе, осим европским, понуде кинеским потрошачим”, рекао је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана