Кошарац: О судбини Српске не одлучују амбасаде, Хелез да се бави ФБиХ

Срна
Кошарац: О судбини Српске не одлучују амбасаде, Хелез да се бави ФБиХ

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да о судбини Републике Српске одлучује народ, а не Сарајево нити западне амбасаде, те министру одбране у Савјету министара Зукану Хелезу и његовим политичким партнерима поручио да почисте своје двориште и коначно консолидују политичке односе у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Кошарац је за Срну оцијенио да су ноторне лажи Хелеза о "горим данима и црном сценарију за Републику Српску" плод његових морбидних жеља за нестанак Српске и фантазирања о унитарној БиХ.

"Потреси у коалицији у ФБиХ су истински `црни дани` за ту структуру. Годину дана нису способни и не могу да се организују и функционишу, чак ни уз свесрдну помоћ америчке Амбасаде. Нема општине у којој немају проблема, федерални парламент не Функционише... Нека се баве проблемима у ФБиХ, немају шта да гледају у Републику Српску", поручио је Кошарац.

Кошарац је истакао да о судбини Републике Српске одлучује искључиво српски народ, ма колико то Хелезу и разним "хелезима" било тешко да разумију и прихвате.

"Не знам шта им није јасно и не знам зашто имају потребу да су у вјечитом конфликту. Гледајте своја посла и не дирајте Републику Српску!", нагласио је Кошарац које је и члан Предсједништва СНСД-а.

Он је навео да Република Српска жели мир и стабилност, те права која су јој Уставом и Дејтоном загарантована.

Кошарац је истакао да је Република Српска, за разлику од ФБиХ, политички и финансијски стабилна.

"Република Српска је држава која има своју територију, народ и власт. Има одговорно руководство и функционалне институције, као и пријатеље у региону, Европи и свијету", нагласио је Кошарац, коментаришући изјаву Хелеза да Српској предстоје "гори дани и црни сценарио" након што је Влада Њемачке одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта.

Он је посебно указао на то да коалиција СНСД-а и партнерских странака у Републици Српској траје готово 20 година.

"Немамо проблем с тим да странкама у ФБиХ дамо часове о томе како функционишу институције и коалиције. Није срамота питати", поручио је Кошарац.

Он је рекао да су институције и руководство Републике Српске у потпуности одговорни према свим грађанима и њиховим потребама кроз буџет Републике Српске, о чему, између осталог, свједоче редовне исплате свим буџетским категоријма.

Упркост томе, нагласио је Кошарац, Хелез и компанија циљано игноришу чињенице, настављајући са спиралом обмана и лажи о Републици Српској.

"Хелез је мегафон негативних наратива и политика према Републици Српској. Њихова мисија је да на све начине производе лажи о стању у Српској, да нападају њено руководство и политичке представнике како би ослабили позицију Републике Српске и створили унитарну БиХ", упозорио је Кошарац.

Он је навео да је Република Српска препознала матрицу таквог дјеловања и да има адекватан одговор на таква настојања.

"Потпуно су демаскиране политике Њемачке, Велике Британије и САД које у спрези са бошњачком политичком елитом желе да додатно усложњавају политичке односе и утичу на унутрашње прилике с циљем дестабилизације Српске", нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, западни центри моћи желе да финансијским притисцима политички дисциплинују руководство Републике Српске.

"То им неће проћи за руком. Грађани Републике Српске препознали су исправност политике предсједника Милорада Додика и институција Српске. То је политика којој дају повјерење у сваком изборном циклусу, јер је то политика која чува уставни капацитет Републике Српске и штити интересе њених грађана", истакао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана