Кошарац, Нешић: Формирање интегрисаних граничних прелаза у интересу пословне заједнице

Срна
Кошарац, Нешић: Формирање интегрисаних граничних прелаза у интересу пословне заједнице

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар безбједности Ненад Нешић оцијенили су данас да би формирање интегрисаних граничних прелаза Рача-Сремска Рача и Вардиште-Котроман било значајан искорак за олакшавање спољнотрговинског промета и унапређење пословања домаћих привредника.

Кошарац је на данашњем састанку информисао Нешића о исказаним потребама пословне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ у вези са формирањем интегрисаних граничних прелаза ради омогућавања несметаног промета робе.

Разговарано је о граничном прелазу и мосту "Братољуб" на Дрини, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

"Формирање интегрисаних граничних прелаза била је тема састанака који сам имао са министром унутрашње и спољне трговине Србије Томиславом Момировићем. Охрабрује ме спремност надлежних тијела у Србији да ово питање ставе у фокус активности у наредном периоду", истакао је Кошарац.

Нешић је нагласио да подржава иницијативе о формирању интегрисаних граничних прелаза, те изразио пуну спремност за покретање потребних активности из надлежности Министарства безбједности у Савјету министара.

На састанку је разговарано и о законским надлежностима оба министарства у контексту имплементације Закона о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене БиХ.

Разговараноје и о проблематици изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори у Хрватској.

"Захвалан сам Нешићу на подршци коју је пружио ставовима које сам заступао на недавној заједничкој сједници Савјета министара и Владе Хрватске у Загребу у вези са горућим питањем изградње спорног одлагалишта", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да су се договорили да ће у домену надлежности два министарстава и даље активно радити на рјешавању овог проблема у интересу грађана.

Саговорници су размијенили мишљења и о тачкама дневног реда предстојеће сједнице Савјета министара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана