Кошарац: Нема сагласности да се на сједници нађе Нацрт закона о судовима

Срна
Кошарац: Нема сагласности да се на сједници нађе Нацрт закона о судовима

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да не постоји сагласност да се на дневном реду наредне сједнице Савјета министара нађе Нацрт закона о судовима у БиХ.

- Очигледно је да неко покушава да преамбициозно динамизира рад Савјета министара на начин да утврђује приоритете који нису усаглашени и договорени. То није добра пракса и неће имати позитиван ефекат на проходност аката на Савјету министара - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да нико не може дефинисати приоритет, а да не консултује Републику Српску и њене преставнике, додавши да дневни ред предстојеће сједнице Савјета министара БиХ није усаглашен.

- Можда неко има личну амбицију, преузету обавезу од некога, али како мисли да се нешто може разматрати на Савјету министара без наше сагласности и усаглашеног става о тим питањима. Нека покушају! Сигуран сам да ћемо знати штити наше интересе - поручио је Кошарац.

Он је поновио да је став Републике Српске да се 14 приоритета из Мишљења Европске комисије реализује интегрално и у пакету, укључујући реформу Уставног суда БиХ, што ће ријешити проблем страних судија.

- Ми немамо проблем да разговарамо и усаглашавамо ставове са партнерима на заједничком нивоу, али не можемо прихватити да неко једнострано и без усаглашавања одређује приоритете - истакао је Кошарац.

Он је додао да Република Српска заговара и подржава договор два ентитета и три конститутивна народа.

- То је најбољи модел за функционални рад и ефикасну проходност закона и аката који се нађу пред Савјетом министара - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана