Кошарац: Нема одустајања од политика Српске

Срна
Кошарац: Нема одустајања од политика Српске

БАЊАЛУКА - Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да у оквиру БиХ неће бити одустајања од политика Републике Српске упркос снажним притисцима са стране и истакао да је у вези са тим руководство Српске јединствено, иако би неки странци вољели да није тако.

-Оно што је фундамент јесте да нема одустајања од политика Српске. Потпуно је јасно да је наше увјерење јака и организована Српска, те институционално и свако друго јединство у заступању републичких интереса - истакао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Он је рекао да то што су САД неправедно увеле санкције кључним политичким лидерима у Републици Српској не спречава функционере Српске у институцијама на нивоу БиХ да слиједе и спроводе политике републичких институција, посвећене спровођењу слова Дејтонског мировног споразума, у оквиру чега постоји настојање да се очувају републичке надлежности.

Кошарац је поручио да неће успјети девијантне политике из ФБиХ чији је циљ да у партнерству са странцима Републици Српској одузму имовину.

-Нећемо да уведемо ни модел да је Савјет министара централни или надређени орган ентитетским владама. То је за нас неприхватљиво и наша политика је јасна - да у сваки процес морају да буду укључени ентитетски представници -рекао је Кошарац синоћ за РТРС.

Поновио је да функционалност БиХ зависи од договора два ентитета и легитимних представника три конститутивна народа.

Кошарац је рекао да није добар негативан однос, па и одређена мржња појединих представника политичког Сарајева према Републици Српској и њеним лидерима која напосљетку иде ка томе да се науштрб интереса Републике јача "централна" власт БиХ.

- То је за нас неприхватљиво и ми на то све дајемо адекватне одговоре - нагласио је Кошарац.

Сматра да је лоше и то што представници политичког Сарајева нису слободни, те умногоме дјелују под утицајем такозване међународне заједнице, као и одређених западних амбасада, попут америчке, о чему, како је навео, говоре и наступи појединих бошњачких и федералних представника након недавних договора кључних политичких лидера у Лакташима.

-Ми заговарамо дејтонску БиХ у којој су јаке Република Српска и ФБиХ, а не оно што политичко Сарајево заговара, а то је јака БиХ. Не може бити јака БиХ, ако није дејтонска и ако није јака Српска -  истакао је Кошарац.

Нагласио је да је политика Српске политика мира, стабилности, дијалога, конститутивности народа у БиХ, поштовања изборне воље и европског пута уз потпуну видљивост Српске на њему, као и очувања слова Дејтонског мировног споразума, уз договор представника народа без мијешања страног фактора.

Кошарац је нагласио да се под утицајем странаца и са намјером разградње Републике Српске

води монтиран правосудни поступак против предсједника Српске Милорада Додика с циљем његовог уклањања са политичке сцене, али да то не може проћи.

- Они су дубоко свјесни да је он (Додик) фактор стабилности Српске, што потврђује изборна воља грађана. Он је изборна воља и представља Српску, а његова политика је политика договора - рекао је Кошарац.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ, што је битно и за европски пут БиХ, Кошарац је навео да за то има довољно времена, и за техничке, и за политичке измјене зарад поштовања изборне воље грађана.

-Постоје за то формиране радне групе, али нашу агенду на том плану не могу утврђивати странци. То раде домаћи политичари -  рекао је Кошарац.

Он је нагласио да, између осталог, треба измијенити то да један народ (бошњачки) бира представнике другог.

. Република Српска треба да бира своје представнике, а ФБиХ своје - истакао је Кошарац.

Напомиње  да законе у БиХ у договору треба да доносе домаће институције, а не намећу нелегални високи представници попут Кристијана Шмита.

Кошарац је истакао да на европском путу БиХ треба поштовати Механизам координације у којем је јасна видљивост Српске.

Он сматра да је за напредак БиХ на путу за ЕУ најбоље да се врати договору који су недавно у Лакташима постигли представници странака које чине власт на нивоу БиХ, али да није оптимиста.

-Нисам оптимиста, јер не знамо датум отварања преговора са ЕУ, нити је било примјетне енергије да се то објасни. Мислим да ће покушати на различите начине да нас додатно условљавају додатним политичким условима - рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана