Кошарац: Нема одустајања од борбе против одлагалишта на Трговској гори

Срна
Кошарац: Нема одустајања од борбе против одлагалишта на Трговској гори

ЗВОРНИК - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поручио је да БиХ неће одустати од борбе против изградње нуклеарног одлагалишта на Трговској гори и тражиће ангажман и међународне правне канцеларије, будући да Хрватска перфидно спроводи даље активности у складу са ЕСПО конвенцијом.

- Прича око Трговске горе није завршена и борба је у току. Нећемо одустати од борбе. Цијенимо да су аргументи на нашој страни. Правни и експертски тим раде у пуном капацитету, позивамо и друге да им дају допринос. Наше процјене говоре о томе да ћемо на међународном плану тражити подршку - изјавио је Кошарац данас новинарима у Зворнику.

Кошарац је нагласио да БиХ већ има подршку Словеније, Мађарске и Србије, те да је у току рад на томе да још неколико земаља ЕУ дају подршку.

- Ми нећемо одустати јер сматрамо да нам је примарно да заштитимо здравље људи и природне љепоте Републике Српске и Федерације БиХ у том крају. Мислим да предстоји још много напора како бисмо дошло до нама жељених резултата, а то је да на локалитету „Черкезовац“ на Трговској гори не буде изграђено одлагалиште - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Словенија нуди своје капацитете, те у том контексту ЕУ треба да се реферира.

- Нисмо задовољни односом (шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана) Сатлера, који има потпуно индолентан однос на наше захтјеве да то питање буде третирано кроз Делегацију. О томе сам разговарао са званичницима у Бриселу и сигуран сам да постоји озбиљна енергија у људима који су у овом послу и који ће радити аргументовано и чињенично да та питања третирамо онако како то кажу наши стручњаци - рекао је Кошарац.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана