Кошарац: Настављају се активности с циљем спречавања намјера Хрватске

ГС
Кошарац: Настављају се активности с циљем спречавања намјера Хрватске

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да се настављају активности да би се спријечила намјера Хрватске да на граници са БиХ складишти радиоактивни отпад.

- Борба траје и сматрам да ћемо заједничким, систематским приступом свих институција власти у БиХ ово питање наставити третирати онако како је то и у базичним документима, да Хрватску онемогућимо у тој намјери - рекао је Кошарац у Новом Граду.

Он је истакао да постоји подршка Словеније која је спремна да складишти радиоактивни отпад на мјесту гдје је настао.

Кошарац је са руководством општине Нови Град разговарао након заједничке сједнице Владе Хрватске и Савјета министара БиХ одржане данас у Загребу, на којој је, између осталог разоварано и о проблему скалдиштења радиоактивног отпада.

Кошарац је навео да експертски тим може да функционише и ради у пуном капацитету, али је додао и да постоји проблем у протоку информација гдје Хрватска не дозвољава благовремено одређене информације.

- Већ смо на путу да преко неких других земаља у ЕУ то добијемо. На данашњем састанку је и сам премијер Андреј Планковић обећао да ће документација бити достављана - рекао је Кошарац.

Кошарац очекује да ће и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник узети учешће с обзиром на то да је ово министарство контакт тачка за Еспоо конвенцију и да ће бити затражен састанак Секретаријата Еспоо конвенције.

Он је навео да је разговарано и са министром иностраних послова Мађарске Петром Сијартом, те је добијена подршка да се поштују европски стандарди и радиоактивни отпад складишти на мјесту настанка.

- Нећемо стати, паралелно ће радити експерти. Имамо довољно финансијских средстава која су обезбиједили ентитети за истражне радове - нагласио је Кошарац.

Он сматра да није охрабрујуће да Хрватска одбија све захтјеве БиХ. "И ми смо одбили све њихове. Да смо прихватили значило би да смо легализовали њихов нерад и њихово некоректан однос", рекао је Кошарац.

Он је истакао да цијени напоре свих министара у Савјету министара и вјерује да ће наставити да доносе одлуке у интересу грађана Новог Града и других локалних заједница у сливу ријеке Уне да би Хрватска била спријечена у намјери да на Трговској гори складишти радиоактивни отпад

Хравстак планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана