Кошарац: На питању реформске агенде пале све маске

Срна
Кошарац: На питању реформске агенде пале све маске

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да су на питању реформске агенде пале све маске и да се показало да је Српска усамљена у опредјељењу за европску будућност уз уважавање уставних надлежности и дејтонске структуре БиХ.

Кошарац је напоменуо да је блокада је настала у ФБиХ због унутарбошњачког сукоба “тројке” и СДА, те да се у тој политичкој папазјанији сада међусобно оптужују, не желећи да преузму одговорност за стопирање ЕУ интеграција.

-Потпуно неосновано су се обрушили на механизам координације у жељи да све активности у европском процесу пренесу на ниво заједничких институција, што је неуставно, незаконито и ван сваке памети - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, врхунац безумља је ничим изазван став америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија да је предсједник Републике Српске Милорад Додик кривац за неуспјех реформске агенде.

-Да ли је то смислио сам или му је неко помогао? Вјероватно ће нам бити јасније ако/када се огласи фантом из ОХР-а - навео је Кошарац.

Он је нагласио да нико није овластио Амбасаду САД да се мијеша у европски пут БиХ, те да Марфи није адвокат ни БиХ, ни ЕУ, нити има право да пропитује садржај преговора БиХ и ЕУ.

-О реформској агенди са ЕУ преговарају легитимно изабрани представници три конститутивна народа и два ентитета, у складу са механизмом координације. Марфи нема никакве везе с тим - рекао је Кошарац.

Међутим, каже Кошарац, реалност га не спречава да у својим умоболним и мрзилачким намјерама додатно урушава дејтонску структуру БиХ и растура све покушаје договора домаћих политичких лидера.

-Његов циљ није европска будућност БиХ. То је било јасно из његових реакција на чињеницу да је БиХ добила кандидатски статус па надаље. Из јучерашњег саопштења Амбасаде САД више је него очигледно да Марфи наставља да оспорава искораке БиХ према ЕУ, при чему му је посебан „трн у оку“ 70 милиона евра које БиХ треба да добије од ЕУ - указао је Кошарац.

Он је оцијенио да се то коси са његовом антисрпском агендом и мисијом да економски ослаби Српску, будући да ће дио средстава из ЕУ ићи на пројекте у Српској.

 

Истакао је да Марфија не занимају ни грађани Српске, ни ФБиХ, нити корист коју би имали од реализације пројеката, него је против интереса људи који живе у овој земљи.

-Желим да вјерујем да наши партнери из ЕУ неће подлећи притиску одлазећег амбасадора Марфија и да ће наставити конструктивне преговоре са легитимним представницима три конститутивна народа и два ентитета - рекао је Кошарац.

Он је додао да америчком амбасадору није мјесто за столом на којем се преговара о европској будућности БиХ.

Из Канцеларије Амбасаде САД за односе с јавношћу истакли су да СДА није положила тест када је блокирала реформску агенду БиХ, али су за њен неуспјех оптужили предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана