Кошарац: Кришто није имала сагласност да у Дубровнику потпише декларацију

Срна
Кошарац: Кришто није имала сагласност да у Дубровнику потпише декларацију

САРАЈЕВО - Савјет министара није разматрао нити дао сагласност за потписивање декларације у Дубровнику на коју је потпис ставила предсједавајућа Борјана Кришто, нити за то има сагласност Предсједништва БиХ, изјавио је Срни замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

-Бићемо приморани да поднесемо одређене пријаве против Борјане Кришто, јер је недопустиво, лицемјерно и некоректно да излази са једностраним приступом о стварима о којима консензус у БиХ не постоји -рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да је Криштова можда могла у лично име иступати у Дубровнику у вези са украјинским сукобим, али је недопустиво да у име БиХ говори о "руској агресији".

Према његовим ријечима, то није став Републике Српске нити њених представника на заједничком нивоу.

-Самим тим, то није званичан став БиХ. Борјана Кришто не говори, нити може говорити у име нас из Републике Српске - рекао је Кошарац

Oбјаснио je да је Криштова предсједавајућа која не може потписати ништа без сагласности Савјета министара, поготово не без сагласности Предсједништва БиХ у чијој је уставној надлежности вођење спољне политике.

Кошарац је оцијенио да се Криштова поново одлучила на једностран приступ, самовољу и некоректно политичко понашање, изигравајући премијера непостојеће владе БиХ.

-Она то није. БиХ нема владу, већ Савјет министара БиХ који се саставља од министара из Српске и ФБиХ и представља помоћни орган Предсједништва БиХ – нагласио је он.

Кошарац је напоменуо да је став Српске о дешавањима у Украјини познат и да је неприхватљива констатација о "руској агресији".

Потписници Декларације трећег Самита "Украјина - Југоисточна Европа", одржаног у Дубровнику, истакли су подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине, а потврђена је и непоколебљива посвећеност пружању континуиране вишестране подршке тој земљи.

Потписници су осудили, како је наведено, неоправдану и противзакониту руску агресију на Украјину, као флагрантно кршење међународног права и Повеље УН и велику пријетњу миру и безбједности Европе и свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана