Кошарац: Конаковићева протестна нота упућена Црној Гори није званичан став БиХ

Срна
Кошарац: Конаковићева протестна нота упућена Црној Гори није званичан став БиХ

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је упозорио званичне институције Црне Горе да је министар иностраних послова Елмедин Конаковић у протестној ноти изнио искључиво лични став, који се не може сматрати званичним ставом БиХ.

Кошарац је навео да је, у функцији замјеника предсједавајуће Савјета министара, обавијестио црногорског министра иностраних послова да Конаковићева нота не представља званичан и усаглашен став Предсједништва БиХ, као јединог уставно надлежног органа за вођење спољне политике, нити Савјета министара надлежног за провођење политика и одлука БиХ.

"Упозорио сам да писање и слање властитих политичких ставова у име БиХ представља узурпацију и злоупотребу овлаштења министра иностраних послова", објавио је Кошарац на "Инстаграму".

Кошарац је нагласио да је Конаковић послао "протестну ноту", јер му се није допао начин на који је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић кредибилно и национално одговорно говорио о националној политици српског народа, без иједне увредљиве ријечи за друге народе.

"То је проблем Конаковићеве искривљене политичке перцепције у којој се само бошњачки политички ставови могу сматрати званичним и релевантним у БиХ. Реалност је другачија. У име кога и на основу чега Конаковић шаље протестне ноте, ако за то сагласност нису дали надлежни органи у БиХ?!", указао је Кошарац.

Он је нагласио да је јасно да то ради једнострано и мимо Устава БиХ, те да су његови ставови искључиво лични и нису обавезујући за институције БиХ, нити имају подршку српских представника на заједничком нивоу.

Конаковић је јуче упутио протестну ноту Црној Гори јер му је засметало што је предсједник црногорске Скупштине Андрија Мандић рекао да је Свесрпски сабор скуп двије државе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана