Кошарац: Конаковић заговара антидејтонска рјешења

Срна
Кошарац: Конаковић заговара антидејтонска рјешења

САРАЈЕВО- Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац поручио је да предсједник НиП-а Елмедин Конаковић, на крилима појединих западних центара моћи, првенство америчке Амбасаде, као и лажног високог представника, заговара антидејтонска рјешења и тиме озбиљно нарушава уставни поредак и пријети будућности земље у коју се куне.

Кошарац је навео да Конаковић нема право да држи слово Републици Српској, те да би му боље било да енергију усмјери на рјешавање нагомиланих проблема у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Он је истакао да Конаковић покушава да добије симпатије свог гласачког тијела негативним коментарима о Републици Српској, њеном предсједнику и руководству, те поручио да лажни наратив о томе да Српска нешто блокира неће постати истина, ма колико Конаковић то понављао.

"Да поновимо, Српска од почетка заговара реализацију 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету. Блокаде праве структуре из ФБиХ, јер се не држе договора", навео је Кошарац на "Инстаграму".

Он је указао и да СНСД сматра да ЕУ није и не треба бити једини спољнотрговински партнер, већ да се морају отварати и друга тржишта за домаће производе, те потписивати нови уговори о слободној трговини.

"Наша политика је заштита домаће производње. Споразум о стабилизацији и придруживању није погодан за наше привреднике, посебно не за пољопривредне произвођаче. Ми то желимо мијењати, али онда услиједи блокада из ФБиХ, којом управља Делегација ЕУ и која очигледно испуњава жеље ЕУ", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска нуди друга рјешења.

"Ако је за Конаковића толико небитна Русија хајде да кажемо људима да нам не треба њихов гас, да нам не требају преговори са Русијом како би БиХ коначно постала чланица Свјетске трговинске организције. Је ли Конаковићу то прихватљива опција?", упитао је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска има свој циљ и зна свој пут, а да БиХ има перспективу искључиво уз поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава, те договора два ентитета и три конститутивна народа.

Кошарац је навео да се Конаковић труди да буде допадљив и радикалном исламском кругу и квазиграђанској опцији.

"Питање је колико искрености има у свему томе и колико је досљедна његова политика. У сваком случају, за нас ће остати упамћен по томе што је од званичника Српске, примарно од предсједника /Милорада/ Додика, тражио да га нападамо како би му растао рејтинг код Бошњака", рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана