Кошарац: Грађани Словеније, Пољске и Румуније могу да гласају у својим земљама

СРНА
Кошарац: Грађани Словеније, Пољске и Румуније могу да гласају у својим земљама

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да нико у БиХ не брани грађанима Словеније, Пољске и Румуније да гласају на изборима за Европски парламент 9. јуна и да они имају довољно времена да до тада оду у своје матичне земље и тамо гласају.

Кошарац је навео да су се Словенија, Пољска и Румунија, које су данас забринуте онемогућавањем њихових грађана да у БиХ гласају на изборима за Европски парламент, биле коспонзори резолуције о Сребреници и потпуно се неаргументовано сврстале само на једну страну.

"Њихова политика је била сатанизација српског народа. О чему овдје причамо? Нико не брани грађанима да гласају, имају довољно времена да оду у своје матичне земље и то учине", рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је упитао зашто тада ти амбасадори који сада позивају на разговоре нису снагом аргумената и кредибилних чињеница предочили својим шефовима дипломатија, премијерима и предсједницима чињенично стање у самој БиХ?

"Зашто тада нису размишљали о томе да без икаквих аргумената желе да сатанизују један народ? Наша улога из Републике Српске у заједничким органима је да штитимо интересе Српске и нашег народа и дамо допринос свим политикама предсједника Милорада Додика и званичника Републике Српске у одбрани инетереса Српске", рекао је Кошарац.

Он је указао на једнострано "упозорење" министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да ће грађанима земљама које су приликом гласања у Генералној скупштини УН биле против, уздржане или нису гласале за резолуције о Сребреници, бити онемогућено да гласају у БиХ.

"На основу чега је Конаковић писао протестне ноте тим земљама? Чију он политику проводи? Одједном су сви забринути. Ми ћемо фундаментално остати на фону политке Републике Српске и Србије", рекао је Кошарац.

Он је навео да су политички представници Републике Српске упозоравили представнике земаља које су форсирале резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН да ће то довести до поремећаја у политичким односима како у БиХ, тако и у региону.

Кошарац је поновио да је резолуција о Сребреници била једностран акт бошњачких структура потпомогнут неким земљама, прије свега Њемачком и САД.

"Било је јасно изражено да послије усвајања резолуције политичка кретања у БиХ неће ићи оним темпом због става бошњачке политичке структуре да игнорише ставове из Републике Српске, српског народа и других народа у БиХ", рекао је Кошарац.

Он је навео да сам исход гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији говори о фијаску такве бошњачке политике.

"Начин гласања и број гласова оних који су били против и уздржани или нису хтјели да гласају говори о манифестацији дипломатске побједе предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика да истином и аргументима укажу на врло перфидну полтичку активност западних земаља и бошњачке политичке структура која упорно игнорише ставове Српске и српског народа", рекао је Кошарац.

Он је додао да се данас види да у Сарајеву нема еуфорије с обзиром да су свјесни пораза дипломатске политике бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића, амбасадора БиХ при УН Златака Лагумџије, министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића и неких других.

Кошарац је поновио да је резолуција о Сребреници била потпуно непотребна и да је контаминирала политички простор.

Кадар из Републике Српске у Савјету министара гласао је прекјуче против да држављанима Словеније, Пољске и Румуније који бораве у БиХ буде одобрено да 9. јуна гласају у амбасадама ових земаља на изборима за Европски парламент, јер су ове земље гласале за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Они нису подржали приједлог Министарства иностраних послова у Савјету министара да овај савјет прихвати дипломатске ноте амбасада Словеније, Пољске и Румуније и да сагласност за организовање гласања држављана ових земаља који бораве у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана