Кошарац: Фатих Кол именован на позицију почасног конзула по препоруци власти Панаме

Срна
Кошарац: Фатих Кол именован на позицију почасног конзула по препоруци власти Панаме

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је данас да опозиција има право да покреће његову смјену, али и да он размишља да покрене тужбе против свих који га доводе у везу са нарко-картелима и апликацијом “Скај”.

Говорећи о медијским натписима о повезаности почасног конзула БиХ у Панами Фатиха Кола са нарко-картелима и о томе да га је управо он предложио на ову функцију, Кошарац је нагласио да је Кола на функцију почасног конзула изабран на препоруку власти Панаме, а не на његов приједлог.

“Али не могу да се отмем утиску да поједини медији Сарајева неосновано, врло тенденциозно покушавају да пребаце лоптице одговорности на политичаре из Републике Српске и њене званичнике и да нас на тај начин покушају криминализовати. Ми немамо ништа са тим. Ми нисмо у томе и нека Сарајево прво прије свега помете своје двориште”, поручио је Кошарац.

Он је изразио и жаљење што опозиција из Републике Српске ову врсту приче жели да пребаци из Федерације БиХ (ФБиХ) у Српску, истичући да нема проблем да остане досљедан спровођењу политике Републике Српске и њених институција.

“Чудно је да опозиција из Републике Српске не коментарише никог из ФБиХ, који се доводи у тај контекст, много другачији контекст. Како је то могуће Како је могуће да не коментаришу /бившег министра безбједности у Савјету министара Драгана/ Мектића, који се више пута помиње у тим апликацијама”, упитао је Кошарац и додао да се у овом случају желе криминализовати он и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Он је поручио да због свега овога не намјерава поднијети оставку у Савјету министара.

Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, подсјетио је на детаље званичне посјете Панами, наводећи да је у овој земљи боравио у августу 2022. године на позив Министарства трговине и индустрије Панаме.

“Од 24. до 27. августа имао сам састанке са министром трговине и индустрије Панаме, министром за Панамски канал, замјеником министра иностраних послова. У Панами сам имао и састанке са предсједником Привредне коморе Панаме, а у повратку сам на аеродрому имао састанак са министром иностраних послова Панаме”, рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Према његовим ријечима, на овим састанцима био је присутан и Фатих Кол, док су у делегацији из БиХ били и директор Савјета страних инвеститора Сања Миовчић, а позиви су били упућени ентитетским надлежним министрима, Спољнотрговинској комори и тадашњем директору Агенције за унапређење страних инвестиција /Фипа/.

“Ове све чињенице напомињем како би се избјегла било каква мистификација, а не да се било коме правдам за одлазак на службену посјету на позив министарстава у Панами. То ћу сваки пут учинити на позив институција с циљем да омогућимо отварање нових тржишта за привреднике из Републике Српске и ФБиХ”, навео је Кошарац.

Он је истакао да је из медија јуче сазнао да је Фатих Кол предмет истраге, додајући да надлежни органи требају да раде свој посао.

“Ево већ знамо да ће Предсједништво поступити у складу са законским процедурама”, рекао је Кошарац.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је одржавање ванредне сједнице Предсједништва са једном тачком дневног реда - разрјешење почасног конзула БиХ у Панами Фатиха Кола.

Ово је речено Срни у Кабинету српског члана Предсједништва у одговору на питање да ли ће Предсједништво БиХ разматрати разрјешење Кола који се доводи у везу са афером “Блек тај два”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана