Кошарац: БиХ ће учествовати у процјени утицаја отпада на Трговској гори на животну средину

Срна
Кошарац: БиХ ће учествовати у процјени утицаја отпада на Трговској гори на животну средину

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац данас је званично обавијестио Хрватску да ће БиХ учествовати у поступку процјене утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, саопштено је из ресорног министарства.

Кошарац је одговорио на допис Министарства привреде и одрживог развоја Хрватске, у којем су надлежне институције БиХ обавијештене да хрватска страна проводи поступак одређивања садржаја студије о утицају на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори.

-У званичном допису који сам упутио Министарству привреде и одрживог развоја Хрватске, јасно сам навео да БиХ намјерава да учествује у поступку процјене утицаја на животну средину, те да ћемо, поштујући рокове, хрватској страни доставити наше захтјеве, примједбе и кључна питања, која би требало да буду размотрена у студији о утицају на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори - поручио је Кошарац.

Он је навео да се, у складу са процедурама, обратио и Министарству иностраних послова БиХ да и оно путем дипломатско-конзуларне мреже достави званични одговор БиХ Хрватској.

-Након што смо правовремено учинили први потребни корак, сада инсистирам на максималном ангажману и тражим од Експертског и Правног тима да, поштујући дефинисани рок, доставе адекватно припремљене захтјеве, примједбе и питања која ћемо упутити хрватској страни - нагласио је Кошарац.

Он је навео да ће чланови Експертског и Правног тима за Трговску гору наредне седмице боравити у Новом Граду.

Кошарац је, такође, најавио да ће наредне седмице обавити разговор са надлежним институцијама из ФБиХ, након што је раније обавио консултације са институцијама Републике Српске у Бањалуци.

-Очекујем да ћемо кроз договор и ангажман ресорних ентитетских институција у наредних десет дана кренути са истраживањем терена на територији Републике Српске и ФБиХ. Наш приоритет је да сачувамо здравље нашег становништва и животну средину. Нећемо одустати од активности на спречавању намјере Хрватске да на Трговској гори гради спорно одлагалиште - закључио је Кошарац.

Савјетник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Борислав Бојић изјавио је јуче да су добили званичну информацију из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске коју је упутила Хрватска у вези са збрињавањем радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори, али не и од Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Бојић је рекао да у допису из Хрватске стоји да БиХ треба у одговору да назначи намјеру учешћа у поступку процјене утицаја на животну средину и да достави евентуалне захтјеве, односно кључна питања заштите животне средине која ће бити разматрана у студији.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана