Кошарац: Биће учињено све да се зимски туризам адаптира на промјене климе

СРНА
Кошарац: Биће учињено све да се зимски туризам адаптира на промјене климе

ЈАХОРИНА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас на Јахорини да ће надлежне институције у БиХ у сарадњи са академском заједницом учинити што је потребно како би се се сектор зимског туризма адаптирао на климатске промјене и постао отпоран на њих.

На конференцији за новинаре након округлог стола "Утицај климатских промјена на зимски туризам - пракса БиХ", Кошарац је рекао да је ово министарство у сарадњи са Развојним програмом УН /УНДП/ покренуло студију о томе како климатске промјене утичу, прије свега, на дужину зимске туристичек сезоне на Јахорини и Бјелашници.

"Сматрамо да то може бити основа за будуће заједничко планирање са академском заједницом, представницима надлежних ентитетских министарстава, како би дефинисали шта је то потребно да радимо у наредном периоду", прецизирао је Кошарац.

Он је навео да је данас промовисан пројекат за који ће Глобални фонд за заштиту животне средине издвојити два милиона долара у овој години за чисте еколошке пројекте на Јахорини и Бјелашници, а у чију ће имплементацију бити укључени УНДП и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Истичући одговоран приступ институција Републике Српске и руководства Олимпијског центра "Јахорина" када је у питању ова планина, квалитет и квантитет изградње на њој, Кошарац је рекао да се чини пуно напора да Јахорина постане еколошка.

Подсјетио је да је покренут процес гасификације Јахорине и да постоје идеје да се уради студија изводљивости изграде топлане на гас на самој планини.

Кошарац је указао и на недавну прву еколошку вожњу аутобуса на водоник до Јахорине, те да постоји идеја да се на Јахорини формира центар за метеоролошки мониторинг који би служио за прикупљање података и њихову компарацију са других подручја.

Најављено је да ће се студија "Утицај климатских промјена на зимски туризам - пракса БиХ" базирати на квантитативним истраживањима о утицају климатских промјена на зимске туристичке центре БиХ, примарно Јахорину и Бјелашницу у погледу помјерања почетка зимске сезоне, смањење сњежног покривача и дужину трајања зимске сезоне.
 
Такође у оквиру студије експерти ће предложити мјере да се минимизира негативност климатских промјена, као и начине за унапређење понуде дестинација које су предмет ове студије, а односе се на љетну сезону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана