Кошарац: Без сагласности Српске ни једна одлука неће бити усвојена у Савјету министара

ГС
Кошарац: Без сагласности Српске ни једна одлука неће бити усвојена у Савјету министара

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да без сагласности и става Републике Српске ниједна одлука није и неће бити усвојена на Савјету министара БиХ.

Он је рекао да је потпуни нонсенс тврдња високог представника Европске уније за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља о томе како је Савјет министара БиХ успјешан, док Република Српска иде ка изолацији.

Кошарац је навео да су ово нелогичне и бесмислене констатације, јер у Савјету министара БиХ сједе српски министри који заступају политику Републике Српске.

Он је нагласио да је евидентно да је комесар Борељ погрешно информисан и да би шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер морао много боље и објективније да ради свој посао.

- Како ће Савјет министара БиХ бити успјешан, а Република Српска ићи у изолацију, када се све одлуке на заједничком нивоу доносе уз сагласност Републике Српске? Како ће Савјет министара бити успјешан, а Српска неуспјешна, ако у Савјету министара БиХ сједимо моје колеге и ја који долазимо из Републике Српске и заступамо њене ставове на заједничком нивоу? Исти случај је и са Парламентом БиХ. То нема смисла и није логично - навео је Кошарац.

Он је поручио да су базичне одлуке Савјета министара БиХ усвајане јер је Република Српска дала сагласност за то.

- Комесар Борељ је почео да користи језик Сарајева, а то није добра пракса. Хвалити Савјет министара, без да поменете да његов успјех директно зависи од става и сагласности Републике Српске, представља чисту манипулацију. Да ли комесар Борељ заиста мисли да Савјет министара БиХ може усвојити било какву одлуку без позитивног мишљења Републике Српске - упитао је Кошарац.

Он је поручио да нема било каквог кретања Савјета министара БиХ без претходне сагласности институција Републике Српске.

- То је политика коју заступам на заједничком нивоу и од које неће бити одступања ни милиметар. Без Републике Српске нема БиХ! - поручио је Кошарац.

Он је истакао да ускраћивање пројеката Републици Српској директно подрива процесе у БиХ, те став и подршку грађана према ЕУ, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана