Кошарац: Бећировић је и данас мали да би могао да говори о тековини српског народа

Срна
Кошарац: Бећировић је и данас мали да би могао да говори о тековини српског народа

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић својим трагикомичним и бесмисленим изјавама показује опасно непоштовање српског народа, Републике Српске и њених највиших институција које представљају израз политичке воље Срба као једног од три конститутивна народа у БиХ.

"Бећировић се служи крупним неистинама и подвалама, у покушају да буде већи муслиман од Бакира Изетбеговића и да се додовори бошњачким бирачима. Историјска је истина, коју никад нико неће моћи да избрише и поништи, да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, на основу раније изражене плебисцитарне воље српског народа и одлуке народних посланика у тадашњој Скупштини српског народа у БиХ.

Бећировић је тада био мали, а и данас је мали да би о тако великој одлуци и тековини српског народа могао да говори", поручио је Кошарац.

Он је у изјави за Срну нагласио да је Општи оквирни споразум о миру у БиХ, који је договорен и парафиран у Дејтону 21. новембра 1995. године, потврдио постојање Републике Српске и воље српског народа и његових политичких представника.

"Омаловажавање или негирање тих историјских чињеница не може донијети ништа добро ни Бећировићу, нити било коме ко се на тај начин односи према Републици Српској и историји српског народа на овим просторима", упозорио је Кошарац.

Он је додао да је Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ формиран овај и овакав Уставни суд БиХ, који не може, нити смије бити старији од тог споразума и Устава БиХ као једног од анекса тог споразума.

"Изласком српских судија из Уставног суда БиХ отворен је простор за доношење закона о Уставном суду БиХ који би елиминисао стране судије и Уставни суд вратио у оквире Устава БиХ. Док се то не догоди, ниједна одлука Уставног суда БиХ неће имати легитимитет, посебно у Републици Српској", поручио је Кошарац. Он је упозорио Бећировића на чињеницу да предсједник Републике Српске Милорад Додик такође представља вољу српског народа изражену на демократским изборима.

"Призивање било каквих санкција против изабраног предсједника Републике Српске, поготово интервенција нелегалних и непризнатих странаца, представља такође озбиљно и опасно непоштовање воље Срба, као једног од три конститутивна народа у БиХ, те снажно поткопавање суверенитета, Дејтонског мировног споразума, Устава Републике Српске и Устава БиХ. То је сигуран пут у разградњу ове земље и увјерен сам да су тога свјесни сви којима се Бећировић обраћа", закључио је Кошарац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана