Конзервативци послије 14 година одлазе са власти у Великој Британији

ГС
Foto: Aгенције

Британци су гласали. Вимблдон и избори не иду заједно, бар не за Торијевце. Прве прелиминарне процјене након затварања биралишта у Великој Британији показују да је Лабуристичка партија однијела неприкосновену побједу над Конзервативцима.

Конзервативна странка одлази са власти послије 14 година, показују прелиминарне процјене резултата са општих избора у Уједињеном Краљевству одржаних у четвртак.

Излазне анкете објављене одмах након затварања биралишта показују да је највише гласова освојила партија Лабуриста са 410 мјеста у Доњем дому, што би за странку представљало огроман добитак од преко 200 мјеста. Предвиђа се да конзервативци задржавају само 131 мјесто, што је губитак од више од 200 мјеста.

14 година владавине конзервативаца обиљежила су политичка и економска превирања, и чак пет конзервативних премијера који су само у посљедњих осам година боравили у чувеном Даунинг стрит 10.

Ко је Кир Стармер, будући премијер

Стармера су чланови странке изабрали да предводи лабуристе 2020. године, одмах након што је странка претрпјела свој најгори пораз на општим изборима у посљедњих 85 година. Одмах је прогласио за своју мисију да странку поново учини "изборном", преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана