Конститутивна сједница НСРС: Цвијановићева и Додик положили заклетве

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Конститутивна сједница новог сазива Народне скупштине Републике Српске почела је у Бањалуци, а свечану заклетву први су положили народни посланици.

16.02 - Милорад Додик, новоизабрани предсједник Републике Српске положио је заклетву у републичком парламенту. Такође, исто су учини и новоизабрани потпредсједници Српске Ћамил Дураковић и Давор Прањић.



15.54- Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положила је заклетву у Народној Скупштини Републике Српске.

Цвијановићева се обавезала да ће бранити и заступати интереса народа Републике Српске те часно се држати Устава.

- Ово је велики дан за Српску која је поново прва почела са формирањем власти. Српска је стабилна - рекла је  Цвијановићева.

У Предсједништву БиХ ће пратити ставове Републике.

- Водићемо рачуна о интересима Српске, не желимо ништа што је туђе - нагласила је и додала да иде испружене руке у Сарајеву за сарадњу.

15.45 -  Народна скупштина Републике Српске усвојила је одлуку да парламент Српске има четири потпредсједника.

Новоизабрани предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да нису достављени приједлози кандидата за потпредсједнике парламента Српске.

Боран Босанчић изабран је за генералног секретара Народне скупштине Републике Српске.

За замјеника генералног секретара изабран је Небојша Згоњанин.

15.05 - Ненад Стевандић је нови предсједник Народне скупштине Републике Српске, а за њега је гласао 51 посланик, од њих укупно 81 колико присуствује данашњој конститутивној сједници републичког парламента.

13.50 -  Посланици расправљају о избору предсједника Народне скупштине Републике Српске, а расправу је обиљежила жестока и на моменте непримјерена дискусија предсједавајуће Народне скупштине Наташе Радуловић и народног посланика листа „За правду и ред“ Небојше Вукановића. До дискусије је дошло када се Вукановић јавио за ријеч због наводне повреде Пословника, а и током дискусије поновио је тврдње да „овај сазив парламента не представља вољу грађана већ је настао изборном крађом“.

-Немој ми се ође обадати! Узећу ти ријеч! Сједи доље -" казала је Радуловићева, а Вукановић је на то наставио, али овај пут о Ненаду Стевандићу.

-Прије свега морали смо чути цијелу биографију Стевандића, која је врло богата. У којим све странкама је био. Друга ствар, Народна скупштина је најважнија иституција, а ми смо дошли овдје само као проточни бојлер и да гласамо за оно што смо сте ви договорили – казао је Вукановић  и  упутио низ критика на ЦИК па му је одузета ријеч.

Посланик Вукановићеве листе „За правду и ред Ђорђе Вучинић“ Радуловићевој је рекао да није компетентна да води сједницу скупштине, на шта му је она одговорила да је млад и „знам да покушаваш да се покажеш, али биће времена“.

13.27 - Настављено је засједање.

13.23 - У току је пауза.

13. 20-  Странке владајуће коалиције за предсједника Народне скупштине предложиле су Ненада Стевандића из Уједињене Српске.

13.15 - Новоизабрани народни посланици положили су свечану заклетву.  Тиме су званично ступили на дужност у највишем законодавном тијелу у Српској. Посланици су се обавезали да ће поштовати скупштину, те уставе и законе Српске и БиХ. Народна скупштина РС броји 83 посланика.

13.10 – Настављено je засједање. Посланици су усвојили извјештај Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика.

12.30 - У Народној скупштини дата је пауза од петнаест минута како би Скупштинска комисија за избор и именовања могла поднијети извјештај о избору народних посланика. Предвиђено је разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега би требало да посланици положе свечану заклетву.

 

12.28 - Конституисано је радно предсједништво. Изабрана је и Комисија за избор и именовања. Илија Таминџија (СНСД) изабран је за предсједника Комисије за избор и именовање.

12.26 - Сједници присуствују премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, као и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић. Присуствују и бивши предсједници Народне скупштине Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама, као и представници Скупштине и Владе Аутономне Покрајине Војводина.

12.20 - Усвојен је дневни ред од  11 тачака.

Дневни ред

Тачком један предвиђено је конституисање радног предсједништва, а потом избор Комисије за избор и именовање. Тачка три подразумијева разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега ће се приступити полагању свечане заклетве народних посланика.

Послије тога народни посланици бираће предсједника Народне скупштине Републике Српске, а кандидат је лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић. Након тога гласаће о Приједлогу одлуке о броју потпредсједникā Народне скупштине Републике Српске, а када та тачка буде размотрена услиједиће избор потпредсједника Народне скупштине Републике Српске. Биће изабран и нови генерални секретар Скупштине. Кандидат за ту позицију је функционер Демос-а Боран Босанчић.

Када посланици заврше тај дио посла свечану заклетву ће положити српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те и потпредсједници Републике Српске Давор Прањић и Ћамил Дураковић.

Под тачком 10 требало би да се разматра покретање иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, а под 11. и посљедњом тачком предвиђено је покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа  Републике Српске.

Сједницом предсједава најстарији народни посланик Наташа Радуловић. Конститутивном сједницом Радуловићева ће предсједавати до избора новог предсједника Народне скупштине.

Представници парламентарних странака у Народној скупштини су раније усвојили приједлог одлуке према којем би Народна скупштина у 11. сазиву требало да има четири потпредсједника.

Утврђен је и број мјеста у радним тијелима која припадају појединим посланичким клубовима, односно посланичким групама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана