Кондић Панић: Оптужница против предсједника Републике - напад на Српску и српски народ

Срна
Кондић Панић: Оптужница против предсједника Републике - напад на Српску и српски народ

БАЊАЛУКА - Амбасадор БиХ у Француској Бојана Кондић Панић изјавила је да је оптужницом Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића нападнута Република Српска и српски народ.

"Ако се нападне највиша институција, нападнуто је цијело друштво. Предсједник Српске је показао да поштује институције и брани Устав. Подизање оптужнице је скандалозно", рекла је Панићева за РТРС.

Она је напоменула да су због тога амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа упутили отворено писмо подршке предсједнику Српске, а којим су жељели да као неко ко представља земљу укажу на оне тачке у којима се нарушавају уставни поредак и систем БиХ, а о чему ће, као и до сада, да информишу представнике земље пријема.

"Информисаћемо их о дјеловању којим су нарушене основне вриједности правне државе", рекла је Панићева.

Она је поновила да је оптужница неутемељена и да је ријеч о дјеловању најсличнијем колонијалном систему у којем се не поштују институције, демократски систем, суверенитет и владавина права.

"Питамо се гдје је крај оваквом дјеловању", рекла је Панићева.

Она је указала да су нарушени и одређени међународни акти, попут Бечке конвенције која предвиђа немјешање у унутрашња питања једне државе, иако се од оснивања БиХ међународна зајендица у континуитету мијеша, а сада је отишла и корак даље.

Панићева је истакла да амбасадори сматрају да санкције према највишим званичницима Српске сматрају једним у низу дјеловања које има за циљ урушавање Републике Српске.

"Увођење санкција највишем руководству једне државе без икаквог образложења и доказа говори о пристрасном принципу и начину да одређене земље желе да дају подршку некоме на основу личног мишљења и неких ставова који нису утемљени на правди и правичности", нагласила је Панићева.

Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа упутили су недавно отворено писмо подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику због, како су нагласили, скандалозне одлуке Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против њега као предсједника Републике Српске.

У писму се истиче да "чињеница да је Тужилаштво подигло оптужницу на основу правног насиља лажног високог представника Кристијана Шмита уз притисак Амбасаде САД у БиХ, говори да је ријеч о тиранији и стању најсличнијем окупацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана