Кондић Панић: МИП био дужан да прослиједи писмо српског члана Предсједништва БиХ

ГС
Кондић Панић: МИП био дужан да прослиједи писмо српског члана Предсједништва БиХ

ПАРИЗ - Блокадом писма српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић генералном секретару Уједињених нација Антониу Гутересу Министарство иностраних послова БиХ прекорачило је своја овлашћења, изјавила је амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић за РТРС.

Кондић Панић је нагласила да је МИП БиХ био дужан да прослиједи писмо, а не да се бави цензуром.

- МИП је технички орган и никако се не бави осмишљавањем спољне политике. Незамисливо је да један министар не поштује вољу Предсједништва. Овдје се ради о злоупотреби положаја, шаље се једна ружна порука српским дипломатама и нама амбасадорима. Ако смо видјели да се допис бошњачког члана Предсјендиштва БиХ Дениса Бећировића шаље, а допис српског члана Предсједништва БиХ се доводи у питање, то говори о томе да је српски народ у незавидној позицији - рекла је Кондић Панић.

Она је поручила “да је очигледно да министру иностраних послова Елмедину Конаковићу смета став Цвијановићеве о Кристијану Шмиту, иначе би писмо дошло тамо гдје је требало да дође”.

- Такав упит би можда довео до смиривања тензија и рјешавања мучне ситуација у БиХ и заиста не видимо разлог зашто би то било коме сметало. Требало би да буде супротно, односно да се прихвати и да добијемо одговор - напоменула је Кондић Панић.

Она је додала да се, када је ријеч о ситуацији у БиХ, и у Француској и на нивоу Европске уније могу чути поруке да “нећемо бити кредибилан партнер никоме, па ни ЕУ, док се унутрашњи фактори у БиХ не договоре и не постигну консензус”.

- Драго ми је да је Република Српска и у овом случају показала зрелост и одговорност. Једино договором, консензусом и дијалогом унутрашњих фактора можемо доћи до рјешења, а никако наметањем - закључила је Кондић Панић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана