Конаковић:Надам се усвајању закона из 14 приоритета у наредна два мјесеца

Срна
Конаковић:Надам се усвајању закона из 14 приоритета у наредна два мјесеца

САРАЈЕВО- Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић изразио је наду да ће БиХ у сљедећа два мјесеца усвојити неке од закона из 14 приоритета како би се отворило поглавље коначних преговора са ЕУ.

Конаковић је на састанку са високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Јозепом Борелом, који је одржан на маргинама Међународне конференције “Дубровник форум”, истакао да је додјељивање кандидатског статуса БиХ историјски корак и поновио да је циљ и приоритет спољне политике БиХ пуноправно чланство у ЕУ.

Он је изразио захвалност Европској комисији на одлуци да издвоји 303 милиона евра за финансирање осам кључних инфраструктурних пројеката у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Конаковић се осврнуо и на важност именовања Еурополовог официра за везу и успостављања системског и институционалног оквира како би се подстакла ефикасна размјена обавјештајних података између Еуропола и полицијских власти у БиХ.

Борел је, како је саопштено, изразио забринутост након усвајања Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да такве одлуке “представљају одступање од очекивања која су пратила додјелу статуса кандидата БиХ за чланство у ЕУ” и додао да је ЕУ показала да је лојалан партнер БиХ са недвосмисленом опредјељеношћу њеној перспективи приступања ЕУ.

Саговорници су размијенили мишљења и о припремама за сједницу Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ, која би требало да буде одржана 19. јула.

Конаковић је на маргинама “Дубровник форума” разговарао и са замјеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром и том приликом нагласио важност повећаног фокуса и интереса америчке администрације према земљама западног Балкана.

Он је рекао да очекује наставак проактивне улоге Сједињених Држава у процесима који су кључни за функционалност и стабилност БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Конаковић је изразио захвалност Сједињеним Државама на континуираној подршци институцијама БиХ у спровођењу реформи на путу ка евроатлантским интеграцијама, посебно када је ријеч о борби против корупције и владавине права.

Ескобар је нагласио снажну подршку америчке администрације наставку процеса приступања земаља западног Балкана у ЕУ.

Он је навео да су Сједињене Државе предане очувању стабилности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ и да “ванредне прилике у БиХ, региону и Европи захтијевају и оправдавају снажнији ангажман САД на превладавању тренутних препрека и убрзању потребних реформи у процесу евроатлантских интеграција”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана