Конаковић заиграо по нотама Марфија

Вељко Зељковић
Конаковић заиграо по нотама Марфија

САРАЈЕВО - Представници “тројке” покушавају минирати оно што је са представницима ХДЗ-а и СНСД-а недавно начелно договорено о измјенама изборног законодавства, а што очигледно раде у координацији и по директивама дијела међународне заједнице, а прије свега америчке Амбасаде у БиХ.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске”, наводећи како постаје више него симптоматично да кад год се постигне неки договор о начину рјешавања неких горућих и спорних политичких тема, бошњачка страна повуче ручну, тражећи неке нове уступке, предлажући неке нове ствари и додатно условљавајући друге двије стране продужавајући на тај начин кризу у недоглед.   

У протеклом периоду вођени су интензивни политички разговори представника владајућих странака на заједничком нивоу о измјенама изборног закона, али и других ствари о којима би се могао постићи консензус. У јавност су чак процурјели и детаљи тих разговора, а лидер ХДЗ-а Драган Човић је јавно обзнанио неке детаље те је на папир ставио приједлог начина избора чланова Предсједништва БиХ на подручју ФБиХ, за који је рекао да подразумијева само промјену Изборног закона, али не и Устава БиХ. Томе су се одмах успротивили из америчке Амбасаде у БиХ, поручујући како је предложени избор чланова Предсједништва БиХ немогућ без уставних промјена, којима би се испоштовале све међународне пресуде.

Интересантно, готово исту реченицу јуче је поновио, односно саопштио Елмедин Конаковић, актуелни министар спољних послова, лидер Народа и правде, странке која чини такозвану “тројку” на федералном нивоу. Он је саопштио како је за 29. јануар сазвао састанак у Парламенту БиХ на који су позване све странке ради разговора о измјенама Устава БиХ, а чиме би се, како је истакао, створиле претпоставке за измјене изборног законодавства.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац сматра да је договор СНСД, ХДЗ-а и “тројке” озбиљна шанса за европски пут БиХ те да свако евентуално напуштање истог враћа БиХ неколико корака уназад. Како каже, ако Конаковић жели да имплементира политику америчког амбасадора Мајкла Марфија то је сигурно корак назад.

- Његов позив требало је да буде заснован на имплементацији договора из Лакташа - поручио је Кошарац, додајући да амерички амбасадор има малигни утицај у БиХ на начин да се поставља као врховни ауторитет, а такав ауторитет имају само институције Српске и ФБиХ, засноване на Уставу.

Реагујући на овакав развој ситуације представници СНСД-а у Представничком и Дому народа Парламента БиХ навели су како сматрају да и овај примјер разоткрива “рад на терену” појединих иностраних амбасада у БиХ, које покушавају спријечити сваки конструктивни договор лидера три владајуће странке. Сматрају да позив Конаковића да се поново отвори питање мијењања Устава БиХ, у контексту промјена Изборног закона, потврђује да је он “класични послушник америчког амбасадора”.

- Очигледно нема искрене воље, а ни јасне визије да се БиХ демократски развија, уз договор све три стране у БиХ. И ово на најбољи начин илуструје да већина бошњачких странака не може без међународног туторства. Са таквим понашањем БиХ нема будућност. Иако је у ранијем периоду било договорено да се усвајају закони и спроведу реформе, о којима постоји општи консензус, а да се спорне ствари рјешавају у ходу, представници “тројке” то игноришу, продубљујући политичку кризу у БиХ. Све ово наводи на закључак да су они само Марфијева продужена рука, с којом се жели разградити Дејтон, а од БиХ направити колонија - истакли су из СНСД-а за “Глас Српске”.

Непотребно задирати у Устав

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић каже да је велико питање да ли се може доћи до консензуса и конкретних резултата у разговорима о уставним промјенама, о којима говори Елмедин Конаковић. Сматра да када је ријеч о самим измјенама Изборног закона оне могу ићи и без измјене Устава БиХ.

- Када је у питању имплементација пресуда Европског суда за људска права, у том случају би било потребно извршити измјене Устава. Међутим, уколико не можемо доћи до договора, када је у питању овај дио, онда се могу спровести дјелимичне измјене Изборног закона које не захтијевају промјене Устава - казао је Петковић за “Глас Српске” и додао да не би требало прејудицирати само уставност Изборног закона јер се још и не знају каква ће све рјешења бити понуђена у том законском рјешењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана