Конаковић: Велика је одговорност послати тимове у Турску

Срна
Конаковић: Велика је одговорност послати тимове у Турску

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић оцијенио је да су владе Републике Српске и ФБиХ преузеле велику одговорност јер су самостално послале тимове помоћи у Турску, која је погођена земљотресом.

Конаковић је рекао да је данас на сједници Савјет министара информисан да Министарство безбједности није добило захтјев за реакцију ни од једног нивоа власти.

-На овој тачки смо се најдуже задржали. Добро је да је било ко из БиХ отишао на мјесто гдје се све то догађа - рекао је Конаковић новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара.

Он је појаснио да по Закону о заштити и спасавању постоји озбиљна улога Савјета министара који је требао кординисати тимове који су отишли у Турску како би помогли у проналажењу жртава земљотреса.

-Људи који тамо иду морају бити осигурани, имају прописе по којима треба да дјелују. Ако се неко од спасилаца повриједи тамо питање је ко ће сносити трошкове - рекао је Конаковић.

Он се осврнуо и на формирање владе на федералном нивоу и рекао да ће мандатар за састав нове владе ФБиХ бити Нермин Никшић.

-Имамо већину у Представничком дому, данас су били неки састанци за које ни ја нисам знао. Сутра или до понедјељка ће бити прикупљени потребни потписи, а Нермин Никшић је мандатар за састав нове Владе ФбиХ - рекао је Конаковић.

Он је додао да ће радити све што је у његовој могућности како би се убрзао пут БиХ ка чланству у НАТО-у, али је додао и да постоје појединци, како у Предсједништву БиХ, тако и у Савјету министара, који на то питање не гледају тако.

Конаковић је рекао да се нада да ће бити ратификован споразум БиХ и самопроглашеног Косова о преласку границе са личним документима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана