Конаковић: У Федерацији БиХ украдено милијарду марака

ГС
Конаковић: У Федерацији БиХ украдено милијарду марака

САРАЈЕВО - Елмедин Конаковић, лидер Народа и правде, рекао је да је на једном пројекту ауто-пута за 76 милиона евра, новац који је обезбијеђен, изграђено 41 одсто трасе од пет километара и да је потрошен сав тај новац, и да је само на тој дионици украдено 98 милиона евра.

"Накнадни радови били су 150 посто више од основне цијене коштања. Нисам никада видио бахатији криминал", рекао је Конаковић углавном оптужујући Елмедина Володера, бившег директора "Аутоцеста ФБиХ".

Понуђач за тај пројекат на неким трасама ставио је цијену нула евра и касније правдали цијене геолошким налазима и измишљали трасу са намјером да украду 100 милиона евра на траси од пет километара.

Он је нагласио да је иста ситуација и у "Електропривреди" гдје се крало и отимало те да се у том криманлу штета може мјерити и са милијарду.

"На сваком метру простора смо видјели криминал", рекао је Конаковић.

И Нермин Никшић, предсједник СДП-а, рекао је да су размјере криминала и корупције претходне власти огромне те да се све документује и шаље надлежним институцијама, прије свега ФУП-у.

Он је рекао да је у Агенцији за управљање одузетом имовином затечен хаос и толики криминал да како је рекао има "тамић документације", истовремно најављујући да ће о свему јавност ускоро сазнати, а да је већ дио нерегуларности прослијеђен надлежним институцијама.

На прес конференцији лидера тројке, Никшић је рекао да нема намјеру правити било какве труле компромисе када је у питању БиХ те да од договора који су постигнути у претходном периоду имају користи сви грађани БиХ.

Никшић је рекао да у посљендјих осам година није био усвојен ниједан европски закон те да политике разговора почињу радити и давати резултате.

"Примјетили сте да у посљедње вријеме понестаје аргумената о издаји и нема ниједан аргумент да смо погрешно урадили у периоду који је иза нас", рекао је Никшић.

Осим о криминалу и корупцији у јавним предузећима претходне власти Конаковић, је  рекао да је прича о проширењу ЕУ, БиХ вратила у живот те да БиХ има шансу, подсјећајући да је БиХ прва земља по одласку људи те да је незадовољство људи оправдано.

"БиХ је протеклих десетак година хвалило лидера који ће људима пренијети истине и компромисима који морају бити урађени концензусом", рекао је Конаковић додајући да коалиција на државном нивоу функционише.

Он је рекао да је БиХ добила 303 милиона евра гранта за Западни Балкан што је убиједљиво највише у односу на

"ЕУ спрема велики пакет подршке за запдни Балкан и то је новац који би требао убрзано допринијети развоју БиХ, већим платима запослених и то би требао бити нови економски замајац који ће зауставити одлазак људи из Босне и Херцеговине", рекао је Конаковић.

Говорећи о Закону о судовима БиХ Конаковић је рекао да се никада неће пристати формирање судова којима се развлашћује правосуђе БиХ.

"Нећемо дозволити сигурно да се губи надлежност Суда БиХ и нешто преноси на ентитете", рекао је Конаковић.

Един Форто, предсједник Наше странке, говорио је да се преко бх. Телекома куповала воља народа у Федерацији БиХ на начин да се јави неко удружење и без критерујема добије паре.

"Та се фирма претворила у највеће добротворно друштво без критеријема за додјелу те средстава и губила трку на тржишту", рекао је Форто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана