Конаковић: У БиХ треба да се мире исток и запад

Танјуг
Конаковић: У БиХ треба да се мире исток и запад

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да у ресорном министарству и јавности у БиХ људи очекују нови наратив и енергију, да га на овој позицији чека пуно посла и да је увјерен да ће овај сазив Савјета министара бити много ефикаснији.

"Имам посла и у самом министарству, а пуно више на пољу дипломатије БиХ која ми се чини поприлично запуштена. Јако је пуно приоритета. Овдје издвајам наш евроатлантски пут, а посебно убрзан и динамизиран пут ка ЕУ након добијања кандидатског статуса", истакао је Конаковић.

Он је напоменуо да ће 14 приоритета које је навела ЕУ и други приоритети бити у фокусу његовог рада.

Један од приоритета је стабилност у региону
"Можда имамо неки другачији политички амбијент да се те ствари почну реализовати у парламентима. Наглашавам као један од приоритета стабилност региона, добре односе и побољшање односа са нашим комшијама без обзира на нашу тешку историју", поручио је Конаковић.

Конаковић је напоменуо да се ту намеће и концепт да изабрани и именовани званичници врате БиХ у позицију "тачке спајања свјетова".

"Треба да се Исток и Запад овдје мире и састају, а никако конфронтирају. У добром амбијенту и добром старту неке нове другачије политичке климе, то нису нереални циљеви", истакао је Конаковић.

Због "политичког бонтона" Хелез замјеник предсједавајућег
На питање зашто он није изабран за замјеника предсједавајућег Савјета министара него Зукан Хелез /СДП/, јер је раније његово име помињано за ту позицију, Конаковић је рекао да "политички бонтон" даје пуно право СДП-у као најачој странци у коалицији странака из реда бошњачког народа, са пет мандата у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и као врло коректном партнеру, да "конзумира ту позицију".

"Немам никакве сумње да ће то Хелез у наше име радити на најбољи могући начин", рекао је Конаковић.

Он је навео да су странке "осморке" добар тим и да зато не сматра да је посебно битно да ли је он на тој позицији, Хелез, Форто или неко други.

"То је једна фина политичка пракса и то је био наш начелни договор прије много времена, само нисмо успјели то имплементирати прије доношења ове одлуке и никаквих других разлога нема", појаснио је Конаковић.

Предсједништво БиХ има кључну улогу у спољној политици
Конаковић је поручио да ће инсистирати на пуној координацији са Предсједништвом БиХ.

"Предсједништво и номинално и према Уставу има кључну улогу у дипломатији БиХ и спољној политици. Планирам прве састанке направити унутар БиХ са члановима Предсједништва БиХ Жељком Цвикјановић, Денисом Бећировићем и Жељком Комшићем. Очекујем да ћемо ту већину наших приоритета заједнички рјешавати", најавио је Конаковић.

Он је навео да разумије да ће неке различите погледе имати са Цвијановићевом о неким спољним приоритетима БиХ, али ако приоритет буде оно око чега постоји сагласност - биће мање проблема.

На питање да ли очекује да ће овај сазив Савјета министара издржати четворогодишњи мандат, Конаковић је рекао да се у БиХ не може ништа гарантовати.

"Политичка клима се пречесто мијења, али гарантујем да ће овај сазив Савјета министара бити пуно бољи од претходног. Биће све видљиво у првих неколико мјесеци. Не приговарам бившим члановима Савјета министара, али сматрам да ћемо због политичког амбијента и политичке климе ми имати бољи амбијент за рад него што су имали претходници, а самим тим и боље резултате", нагласио је Конаковић.

Коалиција се неће распасти
Конаковић је увјерен да ће "осморка", која трпи различите турбуленције, издржати до краја и да се неће распасти.

"Та коалиција већ данас имплементира своју снагу у Представничком дому Парламента Федерације БиХ. Ту смо потпуно јединствени, синхронизовани и при крају смо договора око учешћа на федералном нивоу власти", рекао је Конаковић.

Он је нагласио да је Народни европски савез /НЕС/ БиХ ту поуздан партнер и да ту нема никаквих проблема.

"Имали смо различите погледе на државни ниво власти и овако се завршило. Вјерујем да ће колеге пратити оно што смо ми ставили као своје приоритете и очекујем да се са колегама Златком Милетићем и Јасмином Емрићем нећемо разилазити у неким ставовима. Да будем искрен, очекујем да и СДА прати неке наше идеје јер ће се када је ријеч о БиХ често оне поклапати", закључио је Конаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана