Конаковић са Пленковићем и Радманом: Отварање преговора са ЕУ  важан искорак за БиХ

Срна
Конаковић са Пленковићем и Радманом: Отварање преговора са ЕУ  важан искорак за БиХ

ЗАГРЕБ - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић састао се данас у Загребу са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем и захвалио му за процес који је водио са својим сарадницима како би Европски савјет донио позитивну одлуку за БиХ, као њен историјски искорак.

Конаковић и Пленковић су се сагласили да је текст закључка Европског савјета врло повољан и задовољавајући по БиХ, те да се не смију зауставити реформски процеси, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Пленковић је честитао Конаковићу за одлуку о отварању преговора са БиХ и истакао да су се Хрватска и њени званичници заузели за то и да ће та земља и даље подржавати и помагати БиХ на њеном европском путу, наводи се у саопштењу.

Конаковић се састао се данас у Загребу и са министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом и захвалио за чврсту и искрену хрватску подршку европском путу БиХ и за отварање преговора.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је у фокусу разговора био европски пут БиХ и одлука Европског савјета о отварању преговора са БиХ, те је истакнуто да је актуелни сазив Савјета министара учинио важан искорак на европском путу.

-За нас у БиХ је најважнија порука да су се компромис и дијалог исплатили и да то што смо у тешком политичком амбијенту и интересима других геополитичких сила успјели на прво мјесто ставити европски наратив. Члан сам Савјета министара који је усвојио 16 европских закона и много тога другог што је резултирало изјавама европских званичника да је ово што је урађено у посљедњих 13 мјесеци боље него све урађено у 10 година. Све је то донијело оптимизам и наду да се БиХ може кретати у правом правцу - рекао је Конаковић.

На састанку је наглашена и континуирана посвећеност унапређењу и јачању билатералне сарадње.

Конаковић је навео да су регионална сарадња и добросусједски односи кључни приоритети спољне политичке оријентације БиХ, те поновио да БиХ има најдужу границу са Хрватском и да је та земља један од најважнијих спољнотрговинских партнера БиХ.

Радман је честитао БиХ отварање приступних преговора са ЕУ, наводећи да су политичари у БиХ показали мудрост, стрпљење и вољу у захтјевном реформском процесу.

Радман је поновио да ће Хрватска и даље пружати подршку и помоћ БиХ, те истакао да не сумња да ће БиХ и даље бити посвећена стратешком планирању како би постала чланица ЕУ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана