Конаковић са Бербок: Преданост путу према ЕУ и спровођењу реорми

Срна
Конаковић са Бербок: Преданост путу према ЕУ и спровођењу реорми

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао је данас на састанку са њемачким министром иностраних послова Аналеном Бербок да је преданост путу према ЕУ непоколебљива и да је Савјет министара опредијељен за спровођење реформских процеса у контексту имплементације 14 кључних приоритета.

Конаковић је рекао и да су, поред европских интеграција, добросусједски односи и регионална сарадња приоритети спољне политике БиХ, те нагласио значај Берлинског процеса чији је циљ повезивање земаља западног Балкана како би се убрзао процес интеграције са ЕУ.

Напомиње да је Савјет министара донио одлуке које ће омогућити процес ратификације два од три споразума о мобилности студената, истраживача и професора и да ће власти у БиХ наставити тражити политички консензус око покретања процеса ратификације трећег споразума о мобилности.

Конаковић је, на састанку у оквиру радне посјете Њемачкој, посебан интерес исказао да заједничко регионално тржиште профункционише што прије, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Он је рекао да су конструктиван ангажман и подршка Њемачке важни за БиХ.

Бербокова је рекла да Њемачка подржава процес ЕУ интеграција, те нагласила да регион Балкана остаје кључни приоритет Њемачке и да је њен интерес постизање трајне стабилности у региону кроз осигурање европске перспективе за све земље региона.

Саговорници су констатовали да су односи између двије земље добри и пријатељски, а институционална сарадња и политички дијалог на високом нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана