Конаковић: Прије разговора о пројектима ратификовати споразуме о границама

Срна
Конаковић: Прије разговора о пројектима ратификовати споразуме о границама

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас да би прије разговора о свим пројектима у БиХ требало ратификовати споразуме о граници са Србијом и Хрватском како би се испоштовао Устав.

Говорећи о градњи гасовода "Источна интерконекција", Конаковић је истакао да би прије разговора о овом пројекту требало ратификовати споразум о граници са Србијом, о чему ће се разговарати приликом посјете овој земљи која је планирана у наредним данима.

Он је нагласио да је тешко договарати пројекте ако не постоји споразум о границама и истакао да нема никаквих проблема да се гради, само да се испоштује Устав.

"Када смо правили политички договор говорили смо о свим интерконекцијама и добили смо одговор да никоме ниједна интерконекција није проблем и договор је да сва питања која се тичу инфраструктуре рјешавамо у пакету, а поготово у области енергетике", рекао је Конаковић на конференцији за новинаре.

Говорећи о Минхенској безбједносној конференцији, Конаковић је навео да се БиХ враћа у фокус најважнијих земаља свијета, те напоменуо да то није био случај у протеклом периоду када највеће земље свијета нису обраћале много пажње на БиХ.

"Сада када као министар затражите састанак са било којим свјетским лидером добијете га у најкраћем року и то показује колико је БиХ важна у геополитичким процесима", истакао је Конаковић.

Он је као важан сегмент Минхенске конференције истакао и сесију о Балкану на којој су учествовали представници земаља региона, а на којој се о БиХ први пут говорило у позитивином смислу. "Због брзог формирања Савјета министара, очекивања брзог усвајања буџета и најаве усвајања неколико закона из 14 приоритета који су стављени пред нас", навео је Конаковић.

Он је рекао да данас креће у посјете земљама региона, од којих ће прва бити Хрватска гдје ће се сутра састати са премијером и предсједником Андрејем Пленковићем и Зораном Милановићем, као и министром иностраних послова Горданом Грлићем-Радманом са којима ће разговарати о отвореним питањима двије земље.

"Сутра ћемо са колегама у Хрватској разговарати о Трговској гори и проблему сукцесије, као и о границама, а и представници Хрватске ће имати своје теме о којима ћемо отврено разговарати", навео је Конаковић.

Он је рекао и да ЕУ од БиХ тражи увођење виза за држављане Русије, те да је БиХ у оквиру свог пута ка чланству у ЕУ то дужна урадити, али да у томе нема подршке представника Републике Српске, што формално значи да визе не могу бити уведене.

"Сви из Републике Српске су за Русију и ми знамо да је то политичка реалност", нагласио је Конаковић.

Говорећи о земљотресу у Турској, Конаковић је навео да је екипа спасилаца из БиХ била једна од најбројнијих и најефикаснијих, са око 230 људи у 13 тимова.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана